Svenska Bostäders nya kvarter ska omgärdas av tunnelbanespåren och centrum på ena sidan och de befintliga hyreshusen på andra. Något som hyresgästerna på gatan vänt sig emot.

– Vi kommer lämna in namnlistor mot projektet till stadsbyggnadsnämnden. Den gröna lungan och dagsljuset för en mängd personer försvinner, säger hyresgästen Thomas Windahl.

Fyra till fem våningar höga

Flygbladen som Thomas och de andra i nätverket delar ut har överskriften "Nu sätter vi stopp!" i versaler. Thomas och hans granne Leffe Norin träffar Mitt i vid korsningen Ångermannagatan/Multrågatan.

Ett kvarter på vardera sida om Ångermannagatan planeras, totalt 114 hyresrätter. Husen blir fyra till fem våningar höga.

https://www.mitti.se/nyheter/samrad-for-114-hyresratter-i-centrala-vallingby/repufp!y@Piud@3mTOOx07dvKILCg/

– Det blir som höghus rakt framför många av hyresgästerna. Lika högt som Åregaraget, säger Thomas.

Ljudisolerade fönster

Bullret från tunnelbanan och vägarna har tidigare stoppat bostäderna.

Men den nya trafikbullerförordningen från 2015 är mer frikostig. Svenska Bostäder har även försäkrat att minst hälften av alla sovrum och vardagsrum ska ligga mot en lugn sida, och ljudisolerade fönsterglas kan bli aktuellt. Bostadsbolaget själva anser att bostäderna passar in.

– Jag tycker att de på ett fint sätt plockar upp de befintliga bärande dragen i strukturen och gestaltningen i miljön, säger projektledaren Camilla Melbéus.

https://www.mitti.se/nyheter/kurvskrik-pa-natten-vid-nya-bostader-i-vallingby/repuhD!qgKwo2Jf5J39TUTQ1pSZRA/

"Finns andra platser"

Leffe, Thomas och många av de andra hyresgästerna i nätverket är själva aktiva i Hyresgästföreningen. Folkrörelsen som vill öka byggandet av allmännyttiga bostäder.

– Men jag anser att regeringen och regionen måste ta större ansvar. De behöver trycka på kommunerna för mer storskaliga bostadsprojekt på lämpliga platser. Kör man förbi Drottningholm finns mark för ett helt Los Angeles. Stängs Bromma flygplats kan man nästan bygga ett Manhattan, säger Leffe.

Värdefull mark

De är inte emot fler bostäder, försäkrar de.

– Men här ger Stockholms stad sig på en grön mark som är värdefull för många. Bara för att få till hundra lägenheter.

Leffe pekar en bit söderut.

– Mellan Råcksta träsk och Bergslagsvägen finns mark motsvarande Ekerö centrum. Det skulle bli bostäder som inte förstör gröna kilar eller ljusinsläpp för folk i västerort, säger han.