Artikeln om Sigrid, 6 år, som blev utbränd i skolan har väckt starka reaktioner. Foto: Julio Saint Just/Kollage

Starka reaktioner på artikel om utbränt barn

”Vad hemskt”, ”integrering in absurdum” och ”ge en människa med adhd rätt stöd och de kan lösa världsproblem.” Reaktionerna på artikeln om Sigrid, 6 år, som blev utbränd i skolan har väckt starka reaktioner. Här är några av dem.

  • Publicerad 08:15, 14 maj 2018

I veckans Mitt i berättade vi om hemmasittare – barnen som knappt går i skolan – i Huddinge, Haninge, Tyresö och Botkyrka.

I artikeln kunde ni läsa om en flicka som vi kallade för Sigrid. Hon är 6 år, bor i Huddinge men går inte längre till sin förskoleklass på Edboskolan i Skogås.

Orsaken? Hon har ADHD, högfungerande autism och klarade inte av lektionerna eller rasterna. Läkarna klassade henne som utbränd och sedan i november har hon varit hemma från skolan.

Artikeln har väckt starka reaktioner, på sociala medier och i mejl till redaktionen.

Här är ett urval:

”Vad hemskt, så ska inget barn behöva ha det”

”Det är stora skillnader på skolorna. Min son bytte skola precis och han har blivit glad och lycklig.”

”Läkarna säger dom med att hon är utbränd, så svårt är det väl inte att placera henne i en annan skola??”

”Det är alldeles för lätt för skolan i dag att lägga över ansvaret på föräldrar och barn.”

”Bra att det lyfts fram, i artikeln säger mamman att skolan har sagt att det är mamman som hållet barnet hemma! Helt galet!! 99,9 procent av alla barn vill gå i skolan och vara som alla andra. Bra med granskning!!!”

”Jag sa upp mig som lärare för dessa barns skull. De som har adhd/autism får extremt sällan den hjälp de behöver. Jag kallar det integrering in absurdum. De ska tvingas gå i vanliga klasser med kanske skärmvägg, hörlurar med mera. Vad hjälper det? Oftast inte. Barnen själva uppskattar när de får sitta med egen vuxen i eget rum.

Lika fel är det när de placeras i särskolan och är högfungerande. Dessa barn behöver en egen läroplan och det finns det forskare som konstaterat.

Det som stör mig mest är samhällskostnaderna. Ge en människa med adhd/ aspberger rätt stöd och de kan uträtta under och lösa världsproblem.”

”Jag känner verkligen med denna familj och vet att man verkligen inte blir accepterad om man inte kan vara som alla andra och gå i en stor klass, oavsett om du kan säga att du har en diagnos  eller ej. Tack för att ni skriver om detta. Många rektorer och lärare vet inte vad det innebär att ha högfungerande autism som person eller i familjen.”