Sviken. ”Jag är otroligt besviken och förvånad, det här är inte alls vad vi kom överens om”, säger Katarina Berggren, tidigare kommunstyrelseordförande som drev fram försäljningen 2013. Foto: Johannes Liljeson

Starka reaktioner på Albyförsäljning: "Vi blev lurade"

Nyheten att Albyberget nu säljs vidare med 860 miljoner i vinst, väcker starka reaktioner. Botkyrkas tidigare S-ledare Katarina Berggren tycker att ägaren Mikael Ahlström har svikit: ”Det här är inte alls vad vi kom överens om”, säger hon. Och hyresgästföreningen lovar att försöka stoppa affären.

  • Publicerad 17:33, 5 apr 2018

På torsdagmorgonen stod det klart att Mikael Ahlström, som köpte hela Albyberget 2013 mot många av hyresgästernas vilja, nu säljer alltihop vidare till fastighetsjätten D. Carnegie & Co. Detta trots tidigare löften om långsiktighet.

LÄS MER: Albyberget säljs igen – för dubbla priset

– Jag är otroligt besviken och förvånad. Det här är inte alls vad vi kom överens om. Den överenskommelse vi gjorde var att vi skulle få en långsiktig ägare. Det betyder minst 10 år, säger Katarina Berggren, tidigare kommunstyrelseordförande.

Det var hon som personligen fick stå emot den storm av kritik som försäljningen utlöste, när hon drev igenom affären på försommaren 2013.

Meningen var att den nya ägaren skulle engagera sig tillsammans med kommunen för den sociala utvecklingen i Alby och Botkyrka under en lång tid framöver. Syftet var också att få in pengar till upprustningen av övriga delar av Botkyrkas miljonprogram.

Ångrar du att ni sålde?

– Jag tycker att Mikael Ahlström har svikit. Men utifrån den kunskap vi hade vid den tidpunkten var det ett riktigt beslut. Det fanns ingen köpare som var bättre, säger Katarina Berggren.

Vänsterpartiet i Botkyrka drev en kraftfull kampanj mot försäljningen 2013 och plockar nu poäng:

– Vänsterpartiet visste redan då att det var naivt av kommunen att helt lita på köparens goda vilja. Om en riskkapitalist får chansen att tjäna en miljard utan att anstränga sig kommer han att ta den chansen, kommenterar Amra Bajric (V), lokal partiordförande.

Hon kallar försäljningen för en skandal och pekar på att Mitt Alby får in nästan 900 miljoner mer än vad man betalade för fastigheterna 2013.

– Slöseriet av skattemedel i och med denna försäljning är oöverträffat, säger Amra Bajric.

’’Blev lurade’’

Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen i Storstockholm och tidigare lokal hyresgästordförande i Botkyrka/Salem, kommenterar till tidningen Hem & Hyra:

– Hyresgästerna blev lovade att Mitt Alby skulle vara en långsiktig ägare och inte sälja på tio år men de blev lurade. Vi kommer att mobilisera för att försöka stoppa det här.

– D.Carnegie är inte välkomna i min kommun, vi ser vad de gjort på Järva där missnöjet med dem är stort, säger Simon Safari till Hem & Hyra.

LÄS OCKSÅ: Här tar stambytet 10 år

Ebba Östlin (S), kommunstyrelseordförande i Botkyrka kommenterar på sin Facebook:

"Idag nåddes jag av den förvånande nyheten att Mikael Alström sålt vidare ägandet av lägenheterna på Albyberget. För mig är det viktigt att den långsiktiga planen och förvaltandet fortsätter, så att de boende har ett tryggt och bra boende. Den nya ägaren uppger till Botkyrka Direkt att deras ambition är att vara en långsiktig ägare. Därför kommer Botkyrkabyggen ta kontakt med den nya ägaren och säkerställa att så sker. Jag kommer också följa upp. Det är mitt uppdrag mot Botkyrkaborna", skriver Ebba Östlin (S).