Starka reaktioner om privat väktarbevakning

Villaföreningen Ensta Byalag i Täby har nyligen anlitat ett vaktbolag för att skydda sig mot inbrott. Något som väcker starka reaktioner på sociala medier. – Nu är trygghet till salu. Blir förbannad att det har tillåtits att gå så här långt, skriver en av personerna som har reagerat på Facebook.

  • Publicerad 13:11, 15 jun 2017

Efter ökade inbrott i Täby och Danderyd har Ensta Byalag sedan en månad tillbaka anslutit sig till Larm Assistans bevakningstjänst. De patrullerar i området för att bland annat avskräcka inbrottstjuvarna. Reaktionerna på Facebook låter sig inte vänta.

”Sverige är både tryggt för vissa och väldigt otryggt för andra numera.”

”Naiv som jag var trodde jag att det var några år bort med stationerad patrullerande väktare som bevakar och hjälper döttrarna hem från busshållplatsen.”

”När utvecklingen i ett land går bakåt och medborgarna måste betala dubbelt för trygghet.”

”När samhällskontraktet spricker, tillverkare av grindar, murar och höga staket går sannolikt också en ljus framtid tillmötes.”

Ett axplock av reaktionerna där flera reagerar på att tryggheten i samhället blivit otryggt. Ensta Byalag menar att deras bevakning inte har med ett bristande förtroende för polisen att göra.

– Det här är ett beslut vi tog på årsmötet och våra medlemmar är nöjda med att vi har vakter i området. Det har inget att göra med förtroendet för polisen utan vi ser det som ett komplement till grannsamverkanbilsen som också kör runt i hela kommunen, säger Kjell-Åke Grandin som är styrelseledamot i Ensta Byalag.

Personliga tjänster

Hos Larm Assistans finns flera olika tjänster som privatpersoner eller villaområden kan nyttja till olika priser.

– Vi har allt från att en privatperson kan anlita en vakt dygnet runt till ronderingar i bostadsområden eller bevakning av centrum och liknande. Det är helt upp till kunderna om de känner behovet och kan tänka sig att betala för det, säger Larm Assistans VD Harald Paulsson till Mitt i.

”Bra med bevakning under semestern”

Om Ensta Byalags satsning har gett resultat kan ingen veta men under den månad som bevakningstjänsten varit igång har det inte skett några nya inbrott i området.

– Detta är en av många åtgärder vi vill göra för att minska inbrotten. Framförallt hoppas vi att det ska vara avskräckande och inför semestrarna är det såklart bra att ha bevakning i området, säger Kjell-Åke Grandin.