Charlotta Kåks Röshammar, Martin Röshammar, Mats Wigerdal och Rodrigo Castillo håller inte med om att Östberga är värre än något annat, liknande område i Stockholm. Foto: Erik Simander

Starka reaktioner i Östberga efter uppmärksammad artikel

Ett laglöst område som styrs helt av kriminella. Så beskrivs Östberga i en kvällstidning. Det här har väckt ilska och besvikelse hos många Östbergabor.

  • Publicerad 16:09, 5 okt 2017

En mörk bild av Östberga målas upp i en uppmärksammad artikel i Expressen. Där påstås att både Östbergabor och anställda hotas till tystnad av kriminella gäng med kopplingar till området och att folk tvingats flytta därifrån på grund rädsla. Källorna är personer som säger sig bo och/eller jobba i området och som inte vågar visa sitt ansikte på bild. Tidningen hänger upp sin story på den senaste skjutningen i området, som ägde rum 15 augusti.  

Men stämmer den här bilden? De Östbergabor som StockholmDirekt pratar och mejlar med är upprörda över hur deras område beskrivs. Att det finns kriminella personer med kopplingar till Östberga är ingen nyhet, menar de, det rapporteras om med jämna mellanrum. Skjutningen som ägde rum är fruktansvärd, men att det här skulle styra hela lokalsamhället känner de inte igen.

– Jag har aldrig känt mig otrygg här, men en sådan här artikel, där den intervjuade står med papperspåse över huvudet i en mörk tunnel, gör ju att man kan bli orolig. Den förstärker den negativa bilden av Östberga. Samtidigt får man respektera det som folk säger i artikeln, det är deras upplevelser, säger Charlotta Kåks Röshammar.

LÄS ÄVEN Nu får Östberga mer kultur till unga - och nästa år flyttar Stadsmuseet till området

– Jag har bott i Östberga i 13 år och har alltid känt mig trygg. Jag och min familj köpte nyss en större lägenhet – i Östberga. Vi vill inte flytta härifrån. Jag skulle inte låta mina barn hänga på torget sent på kvällen men så är det ju på många andra ställen också, säger Rodrigo Castillo.

– Jag tycker om mixen av människor här och jag är aldrig orolig för min egen säkerhet. Det jobbiga är alla bilbränder som sker, säger Mats Wigerdal.  

Den samlade bilden hos de som StockholmDirekt pratar med är istället en begynnande framtidstro: Ett allaktivitetshus ska byggas i centrum, Fryshuset har etablerat sig i området, Östberga Community Center (ÖCC) finns där sedan länge med gratis träningar och aktiviteter. Till det kan nämnas nya byggplaner med 2 500 bostäder och en simhall, t-bana till Östberga och en skola som håller på att vända sitt tidigare dåliga rykte. Det är ett axplock.

LÄS ÄVEN Östberga i sorg efter dödsskjutningen: "Alla pratar om vad som hänt"

Flera säger att anledningen till att det är tomt på gator och torg är att folk inte har något särskilt att gå ut för, det finns varken mataffär eller naturliga mötesplatser.  

– Det är för dött, det behövs mer aktiviteter här, men det är ju på gång nu, säger Martin Röshammar.

Ulf Walther, S, ordförande i Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd. Foto: Eva Tonström

Hur känner ni efter att ha läst reportaget?

Ulf Walther, (S), ordförande i Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd:

– Folk i Östberga är förbannade och berättar för mig att de inte känner igen sig i den här beskrivningen. Jag känner heller inte igen bilden av att personer skulle gå runt med bruna papperspåsar över huvudet eller att människor inte vågar delta i samhällsdiskussionen och säga vad de tycker eller att allt ser grått och övergivet ut i Östberga. Det finns tre utmaningar. Det första rör kriminaliteten och det nätverk som verkar från Östberga. Det andra är Östbergas geografiska isolation. Det tredje är det som fram till nyligen var frånvaron av samhällsengagemang vilket har gjort det svårt för medborgarna att vilja engagera sig i sitt område.

Robert Jelinek jobbar på ÖCC. Foto: Läsarbild

Robert Jelinek jobbar på ÖCC:

– Jag har jobbat här i två och ett halvt år och jag har aldrig blivit hotad eller trakasserad, jag känner mig helt trygg med de personer jag träffar. Det är som att artikeln kommer alldeles för sent. Hade det varit så att inget gjordes i området, att Östberga helt lämnats åt sitt öde, då hade det varit lättare att tro på det här. Men nu är det massa saker på gång som kommer att leda till förändring i Östberga men det tar tid innan det märks. Det viktiga är att det har startat.

Östbergaskolan, rektor Bassem Jerbi. Foto: Karoline Montero Araya

Bassem Jerbi, rektor på Östbergaskolan:

– Östberga har, som många andra socialt utsatta områden, utmaningar att jobba med men det är inget som har påverkat skolans arbete. Varken jag eller någon i min personalgrupp upplever att det är otryggt i området. Största problemen är att det finns för lite liv och rörelse på allmänna platser och att området riskerar att bli isolerat, mycket beroende på kommunikationer. Fler bostäder och en större blandning av människor med olika bakgrund skulle göra väldigt mycket för områdets trygghet och attraktivitet.

Sagt om artikeln på Facebook och via mejl

"Säger inte att allting är en fantasi. De kriminella existerar, det vet vi ju alla. Men att det skulle vara värre här än på andra platser i Stockholm?"

"Vad jag förstår kretsar problemen kring huset där personerna i nätverket bor, huset vid torget. Resten av Östberga märks detta inte av."

"Det är en lugnt och trevlig plats där man hälsar på varandra, hjälper varandra om så behövs och det bästa med området är närheten till grönområden."

"Det är när det skrivs såna här artiklar som man blir rädd 😠...om man inte känner Östberga. Det ger området oförtjänt dåligt rykte och motverkar de positiva krafterna som verkar här och gör skillnad. All heder till dem som gör skillnad 😘."

"Jag har valt att bo i Östberga, skulle lätt ha råd att köpa något i dyrare område men trivs! Nära stan." 

”Jag har hund och är ute och rör mig med jämna mellanrum under hela dagen och kvällen. Jag har aldrig känt mig otrygg eller upplevt något obehagligt."

”Jag upplever inte att jag känner mig otrygg i området, men å andra sidan så har jag inga barn. Hade jag haft barn i tonårsåldern hade jag dock inte velat att de hade hängt med det klientel som hänger på gatorna.”

"Vi är inte rädda. Bor ifs inte precis vid torget men väl på höjden. Vi har inget klotter eller sabotage av planteringar, fina trädgårdar och altaner. Inte heller blir cyklar, utemöbler eller grillar stulna. Folk hälsar på varandra och ingen beter sig hotfullt. Problemet är att det inte finns något som uppmuntrar folk att vistas utomhus på kvällarna."

Att se springpojkar och öppen knarkhandel är för mig helt främmande. Och då rör jag mig relativt mycket i området. Både då jag ska till och från jobbet, när jag är ute och springer på kvällarna, cyklar genom området sena kvällar, hämtar och lämnar barn i skolan och i parken och har också under flera års tid nattvandrat med vår lokala nattvandringsgrupp.”

"Min dotters pojkvän är från London och de bor också i Östberga. Han skrattade ihjäl sig när han hörde att detta beskrevs som en "no-go zone" – han vet hur en sådan ser ut."

Visa merVisa mindre

Protestbrev till tidningen

Föreningen Brief, bostadsägarnas intresseförening i Östberga, som representerar 21 bostadsrättsföreningar i området, har skickat ett brev till Expressens chefredaktör Thomas Mattsson där de kräver ett svar angående, enligt dem, rena sakfel i artikeln och svartmålning av området.