Starka kopplingar mellan sprängdåd – tillhör samma familj

Polisen utreder just nu samband mellan nattens explosioner i Stockholmsområdet. Mitt i kan nu avslöja att det finns en tydlig koppling mellan sprängdådet på Södermalm och trapphusexplosionen i Abrahamsberg den 12 oktober.

  • Publicerad 10:41, 17 okt 2019

Natten till den 12 oktober vaknade flera grannar av en trapphusexplosion i Abrahamsberg, Bromma.

Ingen kom till skada, men explosionen lämnade stora materiella skador i hela trappuppgången.

Kraftig explosion i trapphus i Abrahamsberg

Under natten till torsdagen inträffade ytterligare tre explosioner runt om i Stockholm. Bland annat exploderade det i en fastighet på Södermalm.

Explosion vid fastighet på Södermalm – boende larmade polis

Kopplas till samma företag

Nu kan Mitt i avslöja att det finns en koppling mellan adresserna i Abrahamsberg och Södermalm.

På båda adresserna bor det personer med tydlig koppling till ett och samma företag med verksamhet i Stockholm. De två personerna är de enda som sitter i styrelsen för företaget.

Tillhör samma familj

Förutom företagskopplingen finns ytterligare en länk mellan de två adresserna. Det finns nämligen en tredje person, en man, som kopplar samman adresserna. Fram till 2010 bodde han på adressen i Abrahamsberg. Men för några år sedan flyttade han till adressen på Södermalm, för att bo tillsammans med den andra personen i bolaget.

Mannen som numera bor på Södermalm tillhör dessutom samma familj som personen som bor kvar i lägenheten i Abrahamsberg.

En av männen är sedan tidigare dömd för flera brott. Bland annat ringa dopningsbrott, misshandel och försök till bedrägeri.

Lokaltidningen Mitt i har pratat med två av personerna som står skrivna på adresserna. Ingen av dem vill kommentera sprängningarna.

Polisen utreder just nu de fyra sprängningarna i Stockholm.

Ser ni något samband mellan helgens explosion i Abrahamsberg och nattens smäll på Södermalm?
– Händelserna utreds separat men vi utesluter inte ett samband – ingenting utesluts innan ett åtal väcks. Vi kommer såklart att kolla på kopplingar till annan kriminell verksamhet, men än så länge är det för tidigt att uttala sig om några kopplingar, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Vi har uppgifter om att det bor personer som tillhör samma familj på adresserna där explosionerna skedde. Kan de ha varit måltavlor?
– Det är för tidigt att uttala sig om några kopplingar mellan förundersökningarna. Jag har inte någon information om några gemensamma nämnare, säger Ola Österling.