Göran Folin var en av många som mötte stadens tjänstemän för att protestera mot bygget. Foto: Ida Persson

Starka känslor vid möte om Apple i Kungsan

Protesterna mot Apples butik i Kungsträdgården fortsätter. På torsdagen samlades stockholmarna på samrådsmöte för att göra sina röster hörda. – Förslaget är groteskt, säger Göran Folin från organisationen Alternativ stad.

  • Publicerad 17:27, 23 aug 2018

Under torsdagen hölls det första samrådsmötet om Apples flaggskeppsbutik i Kungsträdgården. Omkring 100 personer hade samlats för att ställa frågor till stadens tjänstemän om det kontroversiella bygget.

På plats fanns bland andra Göran Folin, representant för aktivistgruppen Alternativ Stad som stred mot staden i den mytomspunna Almstriden i Kungsan 1971.

– Jag är här för att rädda Kungsträdgården från en kommersialisering som saknar motstycke i historien. Det är groteskt, sa han inför mötet.

Salen var fullsatt när stockholmarna bjöds in att tycka till om Apples butik i Kungsträdgården. Foto: Ida Persson

Han anser att staden borde köpa tillbaka tomträtten som Stockholms Handelskammare sålde till Apple 2014 – och vägra det multinationella bolaget tillgång till parken.

– Det kommer visserligen att kosta eftersom staden var så urbota dumma att de gav Apple lillfingret och lovade bort platsen. Hade kommunen haft lite stake från början hade vi inte hamnat här, säger han.

100 synpunkter

Samrådet inleddes 4 juli och hittills har omkring 100 synpunkter kommit in till stadsbyggnadskontoret. Nu ska synpunkterna behandlas och sammanställas i den kommande detaljplanen som väntas tas upp i stadsbyggnadsnämnden nästa år.

För att planen ska klubbas måste den röstas igenom i kommunfullmäktige.

Skönhetsrådet: Avsluta planarbetet

Skönhetsrådet har kritiserat bygget från start och anser att staden ska riva upp planerna helt och hållet.

– Kommunen har sin fulla lagliga rätt att avsluta planarbetet och det tycker jag att man ska göra. Det finns få kvalitativa offentliga platser i city och de som finns ska utnyttjas av stockholmarna, säger Henrik Nerlund, Skönhetsrådets kanslichef.

Han ser positivt på att låta Apple investera i staden, men anser att bolaget ska anvisas en annan plats.

– Kungsträdgården är i behov av förbättringar och det går att investera i betydligt bättre saker än den skräpiga restaurang som finns där i dag. Men svaret är inte att ta mark i en allmän park för att kommersialisera och bygga butik.

Samrådstiden pågår till 12 september.