Ifrågasätter. Varför har ni inte gjort någon riskanalys? Vi planerar redan för hur vi kommer att få skjutsa och hämta våra barn från skolan, sa Mika Lukkarinen. Foto: Sara Ringström

Sa emot. ”Var inte så rädda för nya människor. Vi flyktingar är inga djävlar”, sa Claudia Cuevas från Tuna. Foto: Sara Ringström

"Ni borde skämmas". Leo Damgaard från Storvreten tyckte att fler borde hjälpa till istället för att sprida negativa bilder av nyinflyttade.

Starka känslor om nya flyktingboendet vid Tumba gymnasium

”Vansinne!” ”Mitt bland barnen!” ”Vi accepterar det inte!” Stämningen blev känsloladdad när ett par hundra Tumbabor samlades på onsdagkvällen för att prata om modulbostäderna som planeras bakom gymnasiet. Men kritikerna fick också mothugg: ”Det handlar om människor, inte djur.”

  • Publicerad 18:01, 2 mar 2017

Den gamla utdömda förskolan bakom Tumba gymnasium ska rivas i april och ersättas med 58 lägenheter för ensamboende flyktingar som nyligen fått uppehållstillstånd.

Första inflyttningen planeras till september. På onsdagkvällen presenterade kommunen planerna i gymnasiets matsal för cirka 200 Tumbabor, många boende i området.

När publiken fick ordet framgick det att planerna möter starkt motstånd från många av grannarna.

– Varför finns det ingen representant från säkerhetschefen eller polisen här? Har ni gjort en riskanalys? Att placera så många människor från en annan kultur mitt bland skolorna – vi planerar redan för hur vi måste skjutsa och hämta vår barn, sa Mika Lukkarinen med två barn i Sverigefinska skolan.

”Accepterar inte det här”

En man som själv kommit som invandrare från Libanon för 40 år sedan krävde stopp för planerna:

– Vad vet vi om de här flyktingarna? Har de slaktat och dödat i sitt hemland? Vi har sett våldtäkter på Gotland och i Husby. Vi accepterar inte det här, ropade han och fick ljudligt bifall.

Och en 20-årig tjej berättade att hon redan känner sig otrygg när hon går hem sent från pendeltåget.

– Ni säger att de här männen kommer att vara sysselsatta på dagtid, men vad händer på kvällar och nätter, undrade hon.

Kommunens politiker svarade att de nya hyresgästerna troligen inte skiljer sig särskilt mycket från de 1 400 personer som redan kommit till Botkyrka genom eget boende och att stämningen kring modulhusen i Brantbrink snarast blivit lugnare än i andra områden.

– Hallunda, Norsborg, Alby och Fittja har tagit emot många. Om vi ska kräva att kommuner som Täby och Danderyd tar sitt ansvar tycker vi att det är solidariskt att även Tumba och Tullinge är med och tar emot, sa Ebba Östlin (S).

Men det starkaste mothugget fick kritikerna från andra mötesdeltagare:

– Jag skäms när jag hör er. Ni målar fan på väggen. Jag bor själv här bredvid och jag tycker det ska bli intressant, sa en gammal dam långt bak i publiken.

– Vi som kommit som flyktingar är inga djävlar som vill förstöra samhället. Vi är människor som vill överleva och få ett bra liv, sa Claudia Cuevas från Tuna.

Efter att en kvinna krävt besked om hon skulle få ersättning för sänkta huspriser reste sig Leo Damgaard, välkänd fotbolls- och ungdomsledare från Storvreten, och bet ifrån.

– Att man ställer sin egen ekonomiska situation framför andra människor tycker jag är skamligt. Själv jobbar jag varje helg för att skapa aktiviteter åt våra unga. Men var är ni andra vuxna? Vi måste ställa upp allihop för att göra livet bättre för varandra, sa han och fick applåder.

”Handlar om människor”

Men motståndarna slog tillbaka:

– Om ni är så goda, varför tar ni inte emot flyktingarna i era egna hem? Annars blir det bara hyckleri, sa en kvinna som själv kommit som asylsökande.

En äldre man protesterade ilsket: ”Det här handlar om människor, inte djur”.

Vy från väster. Husen placeras i trekant runt en gemensam innegård. Lägenheterna blir på cirka 30 kvadratmeter, alla får eget kök och plats för ett normalt socialt liv, berättade Ulf Viktorsson från Botkyrkabyggen. Foto: ill: Botkyrkabyggen

Bygglov på 5 år

De 58 modulbostäderna planeras med tillfälligt bygglov på fem år. Därefter ska de antingen flyttas till annan plats och bli ungdomsbostäder. Eller så får de stå kvar, om de passar in i kommunens långsiktiga planering för centrala Tumba.

De som flyttar in blir mest ensamboende män som nyligen fått uppehållstillstånd, och som Botkyrka fått ansvar för enligt den så kallade b­osättningslagen.

Tanken är att hyresgästerna efter fem år ska kunna få vanliga lägenheter inom exempelvis B­otkyrkabyggen.

Visa merVisa mindre