Starka känslor i uttrycksfull pjäs om mobbning

Aldrig tidigare har det pratats om sexuella trakasserier som efter metoo, och det berör alla åldrar. På Futuraskolan International Rådan fick eleverna i sexan se pjäsen ”Aviola” som handlar om Eva som utsätts för sexuella trakasserier och mobbning. – Det kändes som att man var med i det, säger Daniel Gary Cameron.

  • Publicerad 17:24, 27 sep 2018

Skådespelaren Ulrika Nilsson har gjort enmansföreställningen ”Aviola” snart 80 gånger. Den här gången är det i Silverdalshallen för årskurs 6 från Futuraskolan International Rådan där eleverna radar upp sig på bänkarna.

– Är ni redo? säger Ulrika.

– Ja! svarar de i rungande kör.

Hon drar upp collagetröjans luva över huvudet och går iväg, försvinner ur sikte. Alla vänder sig frågande om. Hon har fångat deras uppmärksamhet.

Ut ur omklädningsrummet kommer en gråtandes Eva, med sin surfplatta som hon har med sig överallt i skolan. Där finns en annan värld, som hon skapat i bygg- och äventyrsdatorspelet Minecraft, och där är hon Aviola. Där finns inte de som inte vill vara med henne, som kallar henne kramkladdis eller stoppar upp en bandyklubba mellan benen på henne.

Ulrika Nilsson spelar Eva som visar sin trygga värld i surfplattan.

Pjäsen är ett samarbete mellan barnrättsorganisationen Friends och dramatikern och skådespelaren Henrik Ståhl som har skrivit pjäsen, och som själv var utsatt för mobbning i skolan. Syftet är att eleverna ska få reflektera.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att sånt här inte händer och att man försöker stoppa det för det är inte rätt att det ska få vara så – det är fel, säger Ester Melander, en av eleverna.

Intimt och nära

Det är en avskalad och naken pjäs. En whiteboard blir scenografi och läsplattan är den enda rekvisitan. Under den halvtimmeslånga föreställningen får vi se Eva både gråta och ryta till. Och åskådarna rycks med.

– Hon var utsatt, man kände sig som att man var i det, säger Daniel Gary Cameron efteråt.

– Hon är en väldigt bra skådespelare. Hon var bra på att uttrycka sina känslor och visa vad hon tyckte, säger Frans Stjernström.

Efteråt lyfts diskussionen i klassrummet tillsammans med en kurator.

Är det svårt att prata om sådant här? 

– Jag har inte blivit mobbad själv men jag skulle säga att det är rätt så svårt. Just för att det kan bli så att man blir mer mobbad. Så det är bra att man kan prata om det i grupp, säger Klara Ström.

Smittade elever var i skolan – nu stängs högstadiet i en vecka

Nyheter Utbildningsnämndens ordförande tog beslutet på söndagen Högstadiet på Helenelundsskolan går över till fjärrundervisning från och med i dag måndag och fram till och med fredag den 4 december. Utbildningsnämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M) tog...måndag 30/11 1:20

Ett steg närmare nytt utegym efter promenad i Tegelhagen

Nyheter Brett stöd för nytt utegym i södra Sollentuna I förra veckan sågs intresserade invånare och ett gäng politiker i Tegelhagen för att kika på några olika platser som skulle kunna funka för ett nytt utegym. Och redan nu har Katti Bauer,...söndag 29/11 10:23