På Skärgårdsgymnasiet var stödet för SD starkast – drygt 35 procent där röstade på SD. Foto: Åsa Sommarström

Starka högervindar när elever fick rösta

Om eleverna i Österåker och Vaxholm hade fått bestämma hade det blivit en klar borgerlig majoritet i riksdagsvalet. Det visar resultatet i Skolvalet som hölls 27 augusti till 7 september.

  • Publicerad 13:57, 20 sep 2018

I Österåker blev allianspartierna (minus KD som inte klarade fyraprocentsspärren) klart största block med 42,56 procent av rösterna mot bara drygt 30 för vänsterblocket (S, V och MP).

SD fick 20,76 procent av rösterna.

S, L, KD och M fick färre röster av eleverna, jämfört med hur vuxna Österåkersbor röstade i riksdagsvalet. Särskilt S fick lågt stöd – bara 12,22 procent, vilket är drygt sju procentenheter sämre än hur det gick för partiet i riksdagsvalet i Österåker.

MP fick däremot dubbelt så många röster jämfört med det ”riktiga” riksdagsvalet och även SD fick fler röster eleverna.

Totalt röstade 1601 elever i Österåker, varav 890 i årskurs 7-9 och resten i gymnasiet.

Starka högervindar även i Vaxholm

I Vaxholm deltog bara Kronängsskolan i skolvalet. 390 elever röstade och valet blev en brakseger för allianspartierna med hela 61,5 procent av rösterna på M, L, C eller KD.

S fick futtiga 4,13 procent av rösterna, något färre än V (!), vilket kan jämföras med att fyra gånger så många vuxna Vaxholmsbor röstade på S i riksdagsvalet. Däremot gick Miljöpartiet riktigt bra bland eleverna. Partiet fick 16,28 procent vilket gör det till tredje största parti på Kronängsskolan, efter M och C.

SD fick drygt 12 procent av rösterna.

Skolvalet drivs av bland andra Sveriges elevkårer och Sveriges elevråd på uppdrag av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och i samarbete med Valmyndigheten och Skolverket.

Totalt i Riket blev det jämnare mellan blocken i skolvalet 2018 – bägge fick drygt 38 procent av rösterna, med en ytterst liten övervikt för det rödgröna blocket.

Fakta

Skolorna som deltog i valet

Österåker:

Ljusterö skola

Skärgårdsgymnasiet

Skärgårdsstadsskolan

Solskiftesskolan

Söraskolan

Tråsättraskolan

Vetenskapliga skolan

Österåkers gymnasium

Vaxholm:

Kronängsskolan

Källa: Skolval 2018
Visa merVisa mindre