Starka grannprotester mot modulbostäderna på Vendelsömalm

Det råder kraftigt motstånd mot bygget av Haninge kommuns nya modulbostäder på Vendelsömalm. Polisen fick komma ut och skingra en grupp människor som först hade vägrat flytta på sig när byggföretaget försökte sätta igång bostadsbygget i torsdags.

  • Publicerad 18:09, 18 aug 2020

”Avgå Meeri Wasberg” i blodröd skrift står det på ett upphängt skynke på en del av staketen som ringar in en bit ängsmark på Vendelsömalm, Haninge.

Vi befinner oss i villakvarteren i hörnet Lisebergsvägen/Vendelsömalmsvägen. På ängen har nu 21 modulbostäder börjat byggas av kommunens entreprenör Flexon AB.

En mindre byggnation kan tyckas, men en fråga som blivit infekterad. Modulbostäder är något som Haninge kommun, liksom andra kommuner, fått slita länge med.

Sabotage polisanmält

Här i hörnet Lisebergsvägen/Vendelsömalmsvägen byggs dessutom det enda grönområdet i kvarteret bort.

Några av grannarna förhindrade på torsdagsmorgonen byggföretaget att sätta igång byggnationen. Polisen fick kallas ut och upplösa blockaden, uppger Haningepolisen för Mitt i. Byggföretaget gjorde en polisanmälan om skadegörelse.

Bild från modulbostadstomten vid Lisebergsvägen-Vendelsömalmsvägen, Vendelsömalm Haninge.

Modulbostäderna är en del ur Haninge kommuns insomnade flyktingbostadsplan som många på Vendelsömalm hade hunnit glömma i takt med att flyktingtrycket minskade.

Men efter förseningar och överklaganden ända sedan 2017 har nu arbetena påbörjats.

Kommunledningen har inte informerat någon om att detta skulle börja byggas nu

Marietta de Pourbaix-Lundin (M), Vendelsömalm

Behovet av bostäder för just nyanlända i Haninge har minskat, sade kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S) i samband med att man i augusti 2019 ville stoppa det havererade modulbostadsprojektet i Jordbro, men modulbostäderna på Vendelsömalm som byggs genom tillfälligt bygglov och ska tas bort om 10-15 år ska ändå byggas enligt det avtal kommunen har med exploatören.

Men målgruppen blir nu ungdomar och personer som har kontakt med socialtjänsten, enligt Haninge kommuns hemsida.

M och SD kritiska

I Haninge har de planerade modulbostäderna kritiserats kraftigt av M och SD under flera år. Inget av de två partierna var med i den breda politiska överenskommelse om modulbostäderna som mittenpartierna slöt för fyra år sedan.

Moderaterna pekade i stället ut för invånarna var kommunen ville bygga bostäderna och uppmanade Haningeborna att protestera mot dem. Inför valet 2018 lovade det nuvarande oppositionsrådet Sven Gustafsson (M) att Moderaterna skulle förhandla bort modulbostäderna med byggherrarna om de tog makten.

Lokalpolitikerna och Vendelsömalmsborna Marietta de Pourbaix-Lundin (M) och Kent Svensson (SD) vill att bostadsprojektet på tomten avbryts. Foto: Filip Magnusson

Den tidigare moderata riksdagsledamoten och mångåriga lokalpolitikern Marietta de Pourbaix-Lundin (M) och sverigedemokraten Kent Svensson (SD) är två av lokalpolitikerna som i veckan tagit parti för motståndet. Båda bor på Vendelsömalm och engageras både som politiker och privatperson i frågan.

– Det finns inget behov för bostäder åt nyanlända i Haninge längre och kommunledningen har inte informerat någon om att detta skulle börja byggas nu, säger Marietta de Pourbaix-Lundin.

Staket nedslängt

Mitt i träffar henne på tomten i samband med att byggnationen ska sättas igång. Hon plockar ur sina air pods ur öronen. Med sig har hon flygblad från Haningemoderaterna där invånarna uppmanas att protestera och att ”ställa sina lokala politiker till svars.” Modulbostäderna kallas av Moderaterna i kommunen för ett ”övergrepp” på de boende.

Runt oss på ängen är staket nedslängt och skynken med kritiska budskap mot modulbostäderna och Meeri Wasberg omger tomten.

Bild från kommunalrådet Meeri Wasbergs (S) möte med Vendelsömalmsbor vid tomten vid Lisebergsvägen-Vendelsömalmsvägen på Vendelsömalm i förra veckan.

På en bit uppsatt pappkartong står det ”Stoppa bygget dränera det politiska träsket!.”

– Men det är bra av Meeri Wasberg att hon kom hit och mötte de boende, säger de Pourbaix-Lundin och tänker på att kommunalrådet kom ner och pratade med en grupp på cirka 40 personer som hade samlats en kväll förra veckan.

Jag känner ingen här som vill ha modulbostäderna

Kent Svensson (SD), Vendelsömalm

Kent Svensson menar att många villaägare känner sig grundlurade.

– Det står i detaljplanen att detta är ett naturområde. Det blir ju lite förrädiskt. Det blir ju knappast kul för de som flyttar in heller. De kommer aldrig känna sig välkomna.

Men Haninge kommun har väl aldrig sagt att platsen inte ska bebyggas med modulbostäder?

– Nej, men nu kom byggstarten väldigt plötsligt. Som en blixt från en klar himmel utan information eller dialog. Det känns faktiskt orimligt, säger Marietta de Pourbaix-Lundin.

Kent Svensson menar att det finns ett demokratiskt problem.

– Det tas ingen hänsyn alls till de som bor i området. Även om det finns en majoritet för modulbostäderna genom en politisk överenskommelse, så känner jag ingen här som vill ha modulbostäderna. Det finns en majoritet emot, skulle jag säga. Det är många som bott här i över 50 år. Många försöker göra allt de kan för att sälja och flytta.

Just Vendelsömalm blev under flyktingkrisen omtalat för motståndet mot tillfälliga paviljongbostäder.

2016 urartade ett informationsmöte på Vendelsömalmsskolan. Lokalpolitiker från Centerpartiet och Socialdemokraterna hotades verbalt från åhörare om att ett planerat HVB-boende för ensamkommande skulle brännas ned.

Kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S) träffade grannar som ställer sig emot bygget i förra veckan. Foto: Sven Granberg

Kommunledningen backade från boendet och hela HVB-hemsplanen.

En bit norrut, nära Hagaskolan, lyckades en grupp grannar som kallade sin intressegrupp för ”Tryggare barn i Vendelsö” 2013, stoppa kommunen från att återuppföra ett boende för psykiskt funktionshindrade som några år tidigare hade rivits på grund av fuktskador.

De personer som skulle flytta in tvingades flytta in på andra håll i kommunen i stället.

Modulbostäderna på Vendelsömalm ska stå klara i december. Trots att bygget i praktiken redan satt igång, hoppas de Pourbaix-Lundin och Svensson att det stoppas.

Det har aldrig funnits någon medborgardialog

Marietta de Pourbaix-Lundin (M)

Marietta de Pourbaix-Lundin lanserade 2016 en idé om en rådgivande folkomröstning i Haninge kring modulbostadsplanen. För att en sådan folkomröstning ska genomföras krävs 10 procent av de röstberättigades underskrifter i en kommun under en period på sex månader.

Om så många underskrifter samlas måste fullmäktige enligt kommunallagen pröva frågan om en folkomröstning.

– Jag är övertygad om att tillräckligt många Haningebor är emot modulbostäderna för att det skulle räcka till en folkomröstning, men folk måste skriva sina personnummer och därför går det inte. Folk vill inte skriva sina personnummer, säger de Pourbaix-Lundin.

Det här handlar om tillfälliga bygglov under en viss tid, finns det inte risk att ni inom M och SD eldar på en redan hätsk stämning i frågan?

– Nej, jag tycker inte det. Det har aldrig funnits någon medborgardialog innan detta projekt inleddes. Detta trots att många av oss lokalpolitiker vet hur viktigt en medborgardialog är, säger de Pourbaix-Lundin.

Om de i blodrött formulerade avgångskraven på Meeri Wasberg säger Kent Svensson:

– Jag tycker inte de är så allvarliga. Jag tänker på Socialdemokraterna med den blodröda färgen. Och plakaten känns lite gammaldags sådär, lite som man protesterade förr.

Mitt i söker Meeri Wasberg, Haninges lokalförsörjningschef samt kommunalråden Petri Salonen (C) och Tobias Hammarberg (L) för en kommentar.