Stöttat varandra. Föräldrar till barn på skolan, där den misstänkte mannen har arbetat, är starkt kritiska till skolans agerande. Foto: Sacharias Källdén

Stark kritik mot skola efter misstänkta sexuella övergrepp

Redan i juni borde skolan stängt av och utrett den man som misstänks för sexuella övergrepp på elever i Söderort. Det slår staden fast. Men mannen, som polisanmäldes i september, fick jobba kvar utan att föräldrar fick veta något.

  • Publicerad 20:00, 4 dec 2019

Under hösten har flera flickor berättat om sexuella övergrepp som ska ha skett på en skola i Söderort. En man som har arbetat på skolan är polisanmäld och har suttit häktad en längre tid. Han nekar till brott.

Misstankarna mot honom uppdagades i september när en mamma, som vi kallar Carin, polisanmälde mannen. Då började hennes dotter att berätta vad en man på hennes skola har gjort. Förutom att Carin anmälde mannen kontaktade hon också direkt personal och ledningen på skolan.

Enligt mamman uppgav skolan då att mannen inte har haft några andra klagomål mot sig, bara sena ankomster. Men det stämmer inte.

Skulle stängts av i juni

Någon vecka efter anmälan träffar Carin nämligen personal från skolan som berättar att de har flaggat för ledningen om mannen redan i juni. Då har en annan flicka berättat för personal att hon har fått massage på hela kroppen av mannen, i ett rum där flickan och mannen har varit helt själva när alla andra elever har varit ute på rast.

Händelsen rapporterades vidare av personalen till biträdande rektor. Det bekräftas av stadens egen utredning som gjorts under hösten efter föräldrars klagomål mot skolan.

I samma utredning kritiserar staden skolan för att de inte grundligare utredde händelsen i juni. Mannen skulle ha arbetsbefriats under utredningen och skolan skulle också ha informerat flickans föräldrar direkt, enligt staden.

Rektorn tar inte på sig ansvaret för grova missarna

Men den biträdande rektorn bedömde i juni att mannen bara hade agerat olämpligt. Flickans föräldrar fick veta vad som hänt deras dotter först under hösten – tre månader senare. Mannen jobbade kvar ända till september. Den enda åtgärden var ett "disciplinärt samtal".

– De har tystat ner det här och har inte informerat någon om den här händelsen. Skolan har bara pratat med honom om var gränsen går. Sen har de inte gjort något mer, säger Carin.

Mannen låste dörrar

Under hösten kommer ytterligare information om mannen, som sen i mars arbetat som resurspedagog på lågstadiet och enskilt undervisat ett barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Återigen är det personal på skolan som berättar för Carin att mannen ofta har stängt och låst dörrar till undervisningsrum, något som ledningen fick veta redan i våras. Det här bekräftas av personal som SöderortDirekt pratat med.

Personalen uppger att de upprepade gånger under våren sagt till mannen att han måste sluta stänga och låsa om sig och elever. Det här har de också påtalat till skolledningen när han inte har slutat. De stängda dörrarna tas också upp av biträdande rektor i samtalet med mannen i juni.

Det här får Carin och mamman till det barn som mannen har varit resurspedagog åt att reagera starkt. Vi kallar barnets mamma för Andrea. Hon är mycket upprörd över att hon inte informerades och att mannen fick fortsätta undervisa hennes barn.

– När vi fick veta att han var polisanmäld rämnade världen för mig. Det här är en person som har suttit tätt med mitt barn varje dag. Varför har dörren varit stängd och låst? Har mitt barn sett något? Har hen själv utsatts? Jag vet inte. Mitt barn blir väldigt arg när jag frågar om den här personen. Hen vill inte prata alls om honom, säger Andrea.

Saknat stöd

Hon och Carin anser att rektorn borde ha agerat direkt i juni, stängt av mannen och informerat föräldrarna. Efter Carins polisanmälan har flera barn berättat att de utsatts för sexuella övergrepp av mannen.

– Det får inte gå till såhär. Hade skolan utrett det här från första början hade det kanske förhindrat fler övergrepp. Istället har ledningen mörkat det här, säger Carin.

Hon och Andrea uppger att de inte har erbjudits något stöd av skolan under hösten. Istället har de två föräldrarna, som lärde känna varandra under hösten, stöttat varandra.

– Jag har ett barn som har svårt att uttrycka sig men vi har inte erbjudits något samtal alls med kurator eller kristeam. Inte ett smack, säger Andrea.

SöderortDirekt har anonymiserat såväl föräldrar som personal på skolan av hänsyn till barnen.

"De har tystat ner det här och har inte informerat någon om den här händelsen. Skolan har bara pratat med honom om var gränsen går. Sen har de inte gjort något mer", uppger föräldrar till barn på skolan. Foto: Sacharias Källdén

Fler elever har anmält mannen

Den 15 november häktades en man misstänkt för sexuella övergrepp på fyra elever på en skola i Söderort. Han nekar till brott.

Efter häktningen har ytterligare en handfull elever anmält mannen.

Mannen släpptes ur häktet i början av december men han är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för de övergrepp som han suttit häktad för. Det är den högre misstankegraden.

Åklagaren bedömer trots detta att det inte är proportionerligt att mannen är fortsatt frihetsberövad.

De misstänkta övergreppen ska enligt åklagaren ha ägt rum under perioden april-september.

Visa merVisa mindre