SEX METER HÖG. Vad vill bilden säga och varför passar den just på Luthens gränd vid Ringvägen? Det är upp till betraktaren att avgöra säger konstnären Linus "Yash" Lundin. Foto: Andreas Jennische

Stans senaste lagliga graffiti-konstverk – en jättemålning vid Ringvägen

Ytterligare en död vägg har förvandlats till ett sprakande konstverk – helt lagligt. Södermalmsnytt var på plats när Linus ”Yash” Lundin precis avslutat sin jättemålning på Södermalm.

  • Publicerad 20:24, 10 okt 2015

Den som bor på Luthens gränd vid Ringvägen – eller andra som passerat – har sett hur flickan med fågeln-bilden vuxit fram bit för bit sedan i måndags.

Sent på lördagseftermiddagen blev den helt klar. Byggställningen och avspärrningen har plockats bort och nu är konstverket fritt att beskåda – och fotografera – för vem som helst.

Allt har skett med fastighetsägarens goda minne.

Konstnären, Linus ”Yash” Lundin, fick ligga i ett tag för att få tag på rätt personer men till slut stod det klart att han kunde måla helt lagligt. Arbetet har han utfört gratis, sprejfärg och byggställningar har sponsorer bidragit med.

– Det är Stockholmshem som äger väggen och som har gett mig tillåtelse. Idén fick jag i somras när jag cyklade förbi och såg potential i väggen, säger Linus Lundin.

Motivet vill han inte säga så mycket om.

– Jag vill inte boxa in folk i sitt tänkande. Alla hittar något eget i bilden som de kan relatera till, säger han.

Linus Lundin ägnade mycket tid under sommaren för att komma i kontakt med fastighetsägare och be om lov att få smycka grå väggytor och utöver målningen på Luthens gränd gjorde han nyligen ett nästan lika stort konstverk på ett byggplank på Sankt Paulsgatan.

– Jag har fler saker på g men inget är klart, säger han.

Under arbetet på Luthens gränd har han fått höra idel positiva saker. En man som kommer förbi för att fotografera samtidigt som Södermalmsnytt frågar om det är någon tävling på gång och säger uppskattande: ”Jag gillar den”.

Till skillnad från byggplanksmålningen på Sankt Paulsgatan kommer flickan och fågeln-konstverket på Luthens gränd att få sitta kvar.

– Det är verkligen superkul, säger Linus Lundin.

Den är stor…

– Ja det här är min största hittills. Den är sex meter hög, säger Linus Lundin.

SCROLLA NER FÖR ATT SE DET FÄRDIGA KONSTVERKET:

PUBLIK KONST. Linus "Yash" Lundins målning på Luthens gränd på Södermalm blev klar på lördagseftermiddagen den 10 oktober och ska sitta där så länge färgen håller är det tänkt. Väggen ägs av det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem, som gett honom tillåtelse att måla på väggen. Foto: Andreas Jennische