Stans nya hyrcyklar har elmotor

Nu ska fler stockholmare ges möjligheten att använda stans lånecyklar. Dagens 1 500 cyklar utökas till 5 000 – och samtliga är utrustade med elmotor.

  • Publicerad 16:57, 27 sep 2017

– Cykeln är dessutom en hybrid, vilket innebär att du själv väljer om du vill använda elmotorn eller inte.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (mp) är på plats utanför stadshuset för att presentera den nya uppsättningen reklamfinansierade lånecyklar. Den stora snackisen är framför allt att cyklarna är utrustade med en motor som aktiveras när du börjar trampa. Men trafikborgarrådet lovar även större flexibilitet och förbättringar i stadens lånecykelsystem.

– En nyhet är att du inte behöver lämna tillbaka cykeln inom tre timmar, en annan är att den är låsbar. Du kommer också kunna placera cykeln en bit från cykelstället, inom en radie på tio meter, om det är fullt.

Under hur lång tid du är tillåten att ha samma cykel är ännu oklart, men däremot kommer tillgängligheten att öka rejält. I april 2018 inleds etableringen av elcyklar med 1 000 cyklar och senast 2019 finns sammanlagt 5 000 cyklar på plats. Detta att jämföra med dagens 1 500 cyklar.

– Dessutom kommer de finnas tillgängliga dygnet runt hela året, till skillnad från nu då vi plockar bort cyklarna i början av oktober. Alla stockholmare liksom de turister som besöker stan ska kunna ta del av det här och cyklarna kommer finnas över hela staden, inte bara i innerstan.

För att kunna använda elmotorn krävs dock tillgång till ett batteri. Logistiken kring detta är fortfarande oklar, säger Mikael Nilsson, vice vd på JCDecaux, som levererar cyklarna till staden.

– Den sortens detaljer ska vi prata med Trafikkontoret om. För turisterna kommer det kanske finnas ombud i staden som har batterierna och för stockholmarna kan det handla om att de har ett abonnemang och får det hemskickat. Men även utan batteriet har du tillgång till hela systemet och kan använda de som vanliga cyklar.


 

"Otroligt skönt." Trafikborgarrådet Daniel Helldén (mp) har testat de nya cyklarna. Foto: Patrik Wirén

Hyrpriser Stockholms nya elcyklar

24 timmar – 19 kronor

7 dagar – 30 kronor

30 dagar – 50 kronor

180 dagar – 150 kronor

365 dagar – 270 kronor

Visa merVisa mindre