Här vill Moderaternas Sten Nordin se en ny bro till Djurgården. Foto: Mostphotos

Stans gamla boss vill se ny Djurgårdsbro

Det är för hårt tryck på Djurgårdsbron. Det tycker gamla finansborgarrådet Sten Nordin (M) – som nu vill att staden återupplivar döda broplaner på Strandvägen.

  • Publicerad 08:23, 31 aug 2017

I början av 2014 började den borgerliga alliansen, som då hade makten, att planera en ny bro mellan Strandvägen och Djurgården. Bron skulle ligga till väster om Djurgårdsbron och prislappen kunde hamna på mellan 16 och 33 miljoner.

Men hösten 2014 bytte Stockholm politisk majoritet efter valet och broplanerna lades på is.

Det tidigare finansborgarrådet Sten Nordin (M), nu ledamot i kommunfullmäktige, väcker nu igen frågan.

– Någon har har sagt att det är mer besökare på Djurgården än på Kinesiska muren under ett år och det ser ju inte ut att minska direkt. Så det finns ett behov att lasta av den gamla bron. Därför tycker jag det är underligt att man bara la ner planerna säger Sten Nordin.

Finns inga pengar

Det är framför allt för ett framtida ännu större besökstryck på kungens ö som Nordin vill se bron byggas, men även i dag tycker han att flödet ut mot Djurgården skulle må bra av en till bro.

Men trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) säger att det just nu inte finns någon plats i budgeten för att bygga den bro som Nordin vill se.

– Jag vet att Djurgårdsförvaltningen är intresserade av den bron, men just nu det finns inte pengar i stadens budget till den, säger han.

Bilfritt Djurgården kan ändra på allt

Trafikborgarrådet är inte emot bron principiellt, även om han tycker det kan diskuteras huruvida staden överhuvudtaget ska betala för broar till kungens mark på Djurgården.

”Det är mer besökare på Djurgården än på Kinesiska muren.”

Magnus Andersson, slottsfogde på Kungliga Djurgårdsförvaltningen (KDF) bekräftar att de gärna vill se en till bro, då den nuvarande ofta blir för trång under sommardagar och helgdagar.

Daniel Helldén vill dock vänta in en diskussion om huruvida Djurgården blir bilfritt för att se om behovet av en gångbro vid Strandvägen då blir större. Kungliga Djurgårdsförvaltningen (KDF) har tidigare flaggat för ett bilfritt Djurgården under somrarna.

– Men inget är bestämt i den frågan, säger slottsfogden Andersson.

Den gamla Djurgårdsbron räcker inte till tycker både Sten Nordin (M) och Djurgårdsförvaltningen.

Beslut i höst

I dag är Djurgården avstängt för privatbilister utan speciella tillstånd under helger och under Skansens allsångskvällar på somrarna. Men KDF ska i höst diskutera med staden hur avstängningarna funkar och hur biltrafiken på Djurgården ska se ut.

– Vi ska tillsammans diskutera om det här är någonting som ska utökas eller om vi är nöjda med hur det har varit. Eller om man kan tänka sig andra tider att stänga av trafiken, säger Magnus Andersson som poängterar att de boende också måste kunna ta sig till och från sina hem.

– Djurgården är en levande stadsdel, inte bara ett besöksmål. Men ambitionen är att det ska vara lätt att ta sig hit utan bil och då är det lättare att diskutera bilfritt. Det gäller att hitta lösningar och det kan vara fler båtar hit eller fler broar bland annat.

Men Sten Nordin hoppas nu få igång planerna på bron igen direkt.

– Det var ju ett litet misstag som man gjorde när man la ner planerna tycker jag. Men nu har dom möjligen att rätta till och det är bara för trafikborgarrådet att ge uppdrag till trafikkontoret att sätta fart igen.