Smutsigt. Hare Krishna-restaurangen Govindas får smäll efter smäll på fingrarna av miljöförvaltningen. Foto: Mimmi Epstein

Stans äldsta vego-restaurang prickas – igen

Hare Krishna, hare smuts i köket? Den religiösa restaurangen Govindas missköter sig gång på gång med hygienen, enligt miljöförvaltningen. "Vi serverar inte kött så vi har inte samma problem med bakterier", försvarar sig Tapas Das.

  • Publicerad 15:38, 7 jan 2019

I över 30 år låg den vid Fridhemsplan, vilket gör det här till Stockholms äldsta vegetariska restaurang. Men efter en bitter uppsägning finns nu Govindas sedan 2017 på Surbrunnsgatan i Vasastan.

Och där går det sådär att hålla rent i köket. Enligt miljöförvaltningens livsmedelskontroll.

Efter uppsägningen – hit flyttar stans äldsta vegetariska krog

Govindas, med täta kopplingar till Hare Krishna-rörelsen, fick under förra månaden två täta besök från inspekterande tjänstemän. Båda gångerna konstaterade de krasst att mycket som de anmärkte på redan vid ett besök i december 2017, består.

De slog ner på:

✓ Smuts i kyl och frys.

✓ Ugnen var fylld med sot.

✓ Slitna skärbrädor, vilket gör det svårt att göra rent.

✓ Gammalt matstänk på väggarna.

✓ Bristande säkring mot skadedjur.

✓ Inga rutiner för hur man ska kyla ner varm mat utan att bakterier uppstår. Instickningstermometer saknas.

Smitta kan spridas via toaletten

Det noterades även att gäster och personal använder samma toalett, något som inte är okej enligt reglerna. "Ni kan inte veta om gästerna bär på någon smitta. Risk finns att smitta från gästerna sprids till personalen och sedan sprids vidare via livsmedlen", står det att läsa i rapporten.

Hare krishnas Tore "Tapas Das" Karlsen är kock och föreståndare på Govindas. Han försvarar sig så här:

– Vi har gjort en storrengöring nu så nästa gång de kommer tillbaka så kommer de se att det är fixat.

Ni har haft tre inspektioner på ett år och fått samma anmärkningar gällande smuts, nedkylning och bristande hygien. Borde ni inte sköta er utan att de inspekterar?

– Det är inte så allvarliga saker. Vi serverar inte kött eller fisk så vi har inte samma problem med bakterier. Det tycker jag att man borde ta i beaktande.

Hur ska ni göra med den delade toaletten?

– Vi stänger den för gästerna. Det är inte förpliktigat att ha en toalett.

På miljöförvaltningens livsmedelskontroll säger man att det är svårt att säga vad det blir för påföljder om inte Govindas skärper till sig nu. Det kan bli tal om ett föreläggande, alltså en hårdare åthutning. Men det kan också bli tal om att stänga ner.

Köttvägraren Röstlund möter stjärnkocken Dahlgren: "Absolut bullshit"