Både gamla stammisar och nyare kunder kom för att fira närbutikens jubileum. Foto: Nils Jönsson

Stans äldsta Ica-butik firar 100 år – är färskare än någonsin

Ica Nära Furuviks är Stockholms äldsta Ica-butik och en riktig trotjänare i kvarteret. I dag var det 100-årsfest.

  • Publicerad 16:18, 19 sep 2019

Hösten 1919 upphörde de sista ransoneringarna av matvaror i efterdyningarna av första världskriget. Samma höst öppnade Herman Furuvik en ny närbutik på Råsundavägen – Furuviks livsmedelsaffär. Sonen Folke Furuvik tog sedan över butiken och därefter tog Ingmar Furuvik över rodret.

100 år efter öppningen står Ingmar utanför butiken och bjuder kunder och förbipasserande på kaffe för att fira jubileet. Han är 75 år och har hunnit lämna över som handlare till Annette Claesson.

– Butiken fyller 100, inte jag, säger han och skrattar tillsammans med en yngre kund som tar en kaffe.

Verksamheten är kvar samma hörnlokal som för 100 år sedan.

Ingmar Furuviks mamma jobbade många år bland hyllorna och i kassan. Foto: Privat

Ingmar Furuviks fru Johanna Furuvik packar upp varor en dag i slutet av 1970-talet. Foto: Privat

Annette Claesson hade jobbat många år i butiken när hon 2012 blev ägare. Det är en daglig utmaning att hålla den rullande, men verksamheten är fortfarande lönsam och nyligen utökades öppettiderna.

– Konkurrensen bland butikerna är hård i dag, men vi behövs fortfarande. Vi har en blandad kundkrets och många nyinflyttade i området har hittat till oss, säger Annette Claesson.

Näthandel och hemleverans av matkassar är ingenting som hon kommer att satsa på i närtid, men butiken har andra sätt att hänga med i kampen om kunderna.

– Det vi kan göra är att satsa på att vara ett bra alternativ för de i området som behöver kompletteringshandla. Vi satsar på att ha ännu mer färskvaror och till exempel fika, bullar, kanellängder och baguetter.

Kommer ni att finnas kvar här i kvarteret i 100 år till?

– Ja, det hoppas jag och tror jag.