Stängsel sätts upp i Hornsberg

De vill inte, men känner sig tvingade. Brf Gåspennan på Hornsbergs strand kommer sätta upp stängsel för att slippa fylla och urinering på sin gård nästa sommar. Flera andra föreningar kan ta samma väg.

  • Publicerad 16:53, 9 okt 2014

De stora skaror solbadare som sökte sig till Hornsbergs strand i somras var inte bara ett glatt kvitto på att stan har skapat en fantastiskt attraktiv plats, det tillförde som bekant även en hel del problem. Inte minst för bostadsrättsföreningarna vid vattnet.

Kvarterens innergårdar som ännu står öppna, utan grindar och lås, hade många objudna gäster på besök. Nedpissade sandlådor, engångsgrillar som aldrig släcktes och boende som säger sig ha bevittnat droghandel på gårdarna blev följden.

Nu tyder mycket på att många av gårdarna kommer grindas in. En förening, brf Gåspennan på Hornsbergs strand 75, har tagit täten. Snart skickar de in en bygglovsansökan för stakethinder vid kvarterets två öppningar – mot Pär Lagerkvists gata och Harry Martinsons gata.  

– Själv tycker jag det ska vara öppet, jag tycker vi låser in oss tillräckligt i våra lägenheter, men tyvärr måste vi ha grindar. Det är nödvändigt efter sommaren, säger Amelie Bergstedt, en av styrelsemedlemmarna och fortsätter:

”De flesta sköter sig”

– De flesta som badar och solar sköter sig, det är några få som förstör och visar stor hänsynslöshet, säger hon.

När Vårt Kungsholmen ringer runt till några bostadsrättsföreningar med strandnära bostadshus visar det sig att diskussionen om mer lås och bom har gått varm i Hornsberg. De boende i brf Lycksaligheten såg både ”det ena och andra som inte varit så kul” i somras.

– Det som väger för grindar är självklar att det finns ordningsstörningsproblem, att vi ska kunna skydda vår gård från obehöriga besök, säger Lars-Olof Pettersson, ordförande för brf Lycksaligheten som understryker att ingenting är bestämt.

– Det är klart att det finns ett värde i- och är trevligt med öppenhet. För- och nackdelarna måste vägas mot varandra och inget som vi kommer besluta om förrän stämman i december. Medlemmarna måste få säga sitt, säger han.

Gated community

Några få boende i Hornsberg förespråkar att inhägna hela strandremsan – ett stängt gated community där enbart de boende ska få tillgång till vattnet, bryggorna och grönytan. För Amelie är den typen av lösning fullständigt otänkbar.

– Jag har bott i USA, i Baltimore på 80-talet. Där fanns knappt någon allmänning och folk tyckte man var galen som skulle promenera genom parken. Jag vill inte bo så, öppenheten i Sverige är bland det bästa vi har.  

Relaterad information

Därför är gårdarna öppna

På många av Västra Kungsholmens nybyggen kan vem som helst ta sig in på de privata innergårdarna.

Det är ingen slump, snarare ett led i att gå ifrån tidigare arkitektur där de stängda bostadskvarteren –  var och en med en egen privat innergård –  var legio.

Staden såg gärna öppningar i fasaderna och hade det som ett uttalat önskemål innan husen byggdes.

Ur artikeln ”Öppen gård - en privat angelägenhet?”
(från 2012) på vartkungsholmen.se

Visa merVisa mindre