Edsvik Konsthall har gått i konkurs och stänger inom kort. Foto: Tomas Stark

Stängningen av Edsvik konsthall uppmärksammas internationellt

Något mer vernissage blir det inte på Edsvik Konsthall. I stället bjuder konsthallen in till ”finissage” på lördag innan man bommar igen helt på söndag. Samtidigt tilldelas konsthallschefen Ricardo Donoso med det nyinstiftade schweiziska kulturpriset ”Prix Winkelried” för sitt mångåriga engagemang.

  • Publicerad 15:16, 12 sep 2019

– Vi hade inte beslutat vem om vem som skulle få priset, men när vi hörde om stängningen tyckte vi att det var angeläget att uppmärksamma Ricardo Donoso och hans mångåriga engagemang för att placera Edsvik på den internationella konstkartan. Det är väldigt tråkigt att konsthallen stänger. Jag bor själv i norrort och Edsvik har varit en oas, en tillgång för hela regionen, säger Benita Funke, kulturråd på Schweiziska ambassaden.

Den schweiziske kulturproducenten Ulrich Suter har följt konsthallens projekt under många år och var tillsammans med Ricardo Donoso curator för utställningen ”Giacometti och Pedretti” 2014.

”Hög kvalitet med internationell utstrålning”

– Edsviks Konsthall har presenterat en intelligent och utomordentligt intressant blandning av svensk och internationell konst under se senaste åren. För sitt osjälviska kulturarbete av hög kvalitet med internationell utstrålning trots begränsade resurser är Ricardo Donoso en värdig vinnare av ‘Prix Winkelried’, säger Ulrich Suter.

Lokaltidningen Mitt i når Ricardo Donoso och blir först med att berätta den glada nyheten, mitt i sorgen över att konsthallen stängs på söndag.

– Oj! Jag blir mållös! säger han.

– Det känns fint för vi har haft ett bra samarbete med dem och med flera andra kulturinstitutioner från olika kontinenter.

Hur är känslan nu, med bara några dagar kvar?

– Jag är glad att jag har kunnat verka i så många år, 14 år, och vi är stolta över att vi har gjort ett bra jobb. Jag går med högt huvud. Samtidigt är det sorgligt att lämna en så vacker plats. Jag hoppas att politikerna i Sollentuna förstår vad det här innebär för kulturen här, och vad det här området skulle kunna vara om det fanns engagemang och vilja att satsa ekonomiskt, säger Ricardo Donoso.

”Finissage” utan snittar på lördag

På lördag (klockan 11–17) är det alltså ett stillsamt ”finissage” innan de sista utställningarna – ”Levande stenar” med Frank Björklund i Konsthall öst I och ”Du hör lommens rop” med Nils Gunnar Zander i Konsthall Öst II – stänger på söndag.

Vernissage i vemodets tecken på konsthallen

– Det blir inget påkostat med snittar och champagne, men vi vill ändå uppmärksamma våra sista utställningar. Till Nils Gunnar Zanders utställning har det sista verket kommit upp nu i dagarna. Det heter ”Lommens sista rop” och avspeglar lite av den vemodiga känsla vi har nu, säger Ellinor Losell som jobbar på konsthallen.

Den 20 september ska Ricardo Donoso och hans medarbetare lämna lokalerna och dörren till Edsvik konsthall stängs.

Edsvik konsthall stänger – ansöker om konkurs

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Bedrägerier mot äldre fortsätter trots gripande

Nyheter Flera nya bedrägerifall i helgen Polisen i Sollentuna hade fullt upp med inbrott, stölder och bedrägerier i helgen.onsdag 19/1 6:20

SFK:s akademi klättrar sju platser

Nyheter Fick två stjärnor i SEF:s genomlysning av herrklubbarnas akademier Svensk Elitfotbolls genomlysning av herrklubbarnas akademier för 2021 har presenterats och Sollentuna FK klättrar några pinnhål.tisdag 18/1 14:42

Måns Rybäck släpper första egna låten

Nyheter Känslosam ballad om förlorad kärlek Trombonisten och sångaren Måns Rybäck debuterade med sin egen version av ”Fly me to the moon” sommaren 2020 och har därefter kommit med två klassiker till – ”Gabriellas sång” och ”Somliga går med...tisdag 18/1 12:10