Ständiga sopberg vid återvinning

Trots att det städas ofta växer sopbergen vid Vallentunas återvinningsstationer. ”Ett problem både återvinningsmässigt och estetiskt”, säger Annica Dahlberg på FTI.

  • Publicerad 08:00, 5 jul 2016

Vid återvinningsstationen på Lindholmsvägen mitt emot Vallentuna IP har någon dumpat skräpet efter en midsommarfest när Mitt i besöker stationen måndagen efter storhelgen.

Använda engångsmuggar, fläckiga handskrivna lappar med en tipspromenad och ett tomt köttbullspaket där en gulbrun vätska skvalpar omkring.

– För jävligt, säger Peter Nyberg, som får vada genom sopberget för att återvinna sina prydligt hoppackade tomglas.

Kanske är det extra skräpigt vid återvinningsstationerna efter en storhelg som midsommar.

Men snusk och dumpningar vid Vallentunas återvinningsstationer är mer regel än undantag.

Under förra året kom sammanlagt 188 klagomål gällande bland annat städning och tömning på de olika stationerna i Vallentuna. Och klagomålen ökar – året innan klagades det på stationerna 128 gånger.

I sociala medier efterlyser många hårdare tag från kommunen men det är inte kommunens sak att hålla efter stationerna. Återvinningsstationerna drivs av Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) som ansvarar för tömning och städning och allt annat som rör de elva kompletta återvinningsstationer och 38 tidningscontainrar som finns i Vallentuna kommun.

Förpacknings- och tidningsinsamlingen är väl medvetna om problemen.

– Det är tyvärr en tendens att folk ställer saker utanför behållarna. Trots att de inte är fulla, säger Annica Dahlberg, kommunikationschef på FTI.

Och det är inte bara kassar med förpackningar – som är det som ska återvinnas på stationerna – som lämnas där.

På flertalet stationer i Vallentuna handlar det om rena dumpningar av hushållsopor och grovsopor som gamla madrasser, leksaker och en och annan trasig möbel.

– Man gör miljön en otjänst, säger Annica Dahlberg.

Trots frekvent städning – de flesta kompletta återvinningsstationerna i Vallentuna städas tre gånger i veckan – kan FTI:s städare inte hålla jämna steg med nedskräparna.

Strax efter Mitt i:s besök vid återvinningsstationen mitt emot Vallentuna IP är det nystädat och allt skräp är borta.

Men några timmar senare skriver någon i en lokal Facebookgrupp: ”sen kom jag runt på andra sidan av kartongbehållaren och där låg det skräp igen. I dragvagnen står det två burkar målarfärg. *Suck*”.