Försvinner. Från och med 1 juli försvinner alla aktiviteter i parkleken Stamparken. Foto: Martin Thesén

Stamparken stänger när parklekar slås ihop

Östbergas parklekar slås ihop. Från och med i sommar kommer alla verksamhet flyttas till parkleken Backen på Östbergahöjden. Ett beslut som upprör föräldrar på Stamgatan.

  • Publicerad 15:20, 14 apr 2022

Jag förstår inte varför man har valt att lägga ner

Från 1 juli ska samtliga parkleksverksamheter förläggas till parkleken Backen på Östbergahöjden, vilket innebär att verksamheten i Stamparken försvinner.

Tvåbarnsmamman Malin Söderberg som bor på Stamgatan intill Stamparken, brukar besöka parken med sina barn och delta i parklekens olika aktiviteter. Hon tycker att det är synd att man valt att lägga ner verksamheten utan att det föranletts av någon typ av information eller dialog. Hon tycker att parklek bidrar positivt till området, och berättar att den lockar familjer från hela Östberga, men också från Stureby och Örby.

– Det är en väldigt blandad barngrupp som möts och där föräldrar lär känna varandra när barnen leker, vilket även är bra för integration eftersom det är väldigt blandade föräldragrupper.

Malin Söderberg tror att flera av familjerna inte kommer att ta sig till ända till Backen och menar att det borde vara viktigt för stadsdelen att bevara en plats som kan främja integration.

– Jag förstår inte varför man har valt att lägga ner, säger hon.

"Bättre verksamhet"

Jenny Johansson, enhetschef på stadsdelsförvaltningen, menar att det inte handlar om någon nedläggning utan om två parklekar som slås ihop och att all verksamhet flyttas till Backen. Ett beslut som har fattats på förvaltningsnivå. 

Flytten ska innebära bättre arbetsmiljö för de anställda, men också för besökarna då det finns bättre lokaler där. Den ska även leda till en bättre samordningseffekt med Kulturhuset som redan ligger där för aktivitetsplanering och om personalbrist skulle uppstå. 

– Det kommer göra att vi kan erbjuda bättre verksamhet för alla barn i Östberga, säger hon.

"Tveksamt avtal"

En annan bidragande orsak till förflyttning ska vara att staden under flera år haft ett avtal med den lokala bostadsrättsföreningen på vars gård Stamparken ligger. Ett avtal som är tveksamt då det har visat sig inte vara i enlighet med kommunallagen, enligt Jenny Johansson.

Hon tror inte att beslutet kommer påverka integrationen i området negativt utan hoppas att förflyttningen kan bidra till att fler från Stamgatan umgås med och lär känna de som bor på Östbergahöjden. Samtidigt välkomnar hon även de gamla besökarna från bland annat Stureby.

Även om de ordinarie verksamheterna försvinner kommer det fortsatt finnas vissa aktiviteter runt Stamgatan.

–  Vi hoppas få fortsatt samverkan med boende på Stamgatan, kring de pop up-aktiviteter vi kommer ha där, men även kring initiativ som boende tar.

Vad är en parklek?

En parklek är en lekplats där det där det finns utbildad personal på plats för att aktivera och hjälpa till under vissa öppettider. Förutom det brukar det även finnas möjlighet att låna cyklar, spel och redskap att leka med samt anordnas aktiviteter.

Källa: Aktiva barn