Stampa takten till en salsa

  • Publicerad 00:00, 5 maj 2015

En trappa ner i jazzpuben Stampens källare finns en nyöppnad restaurang, Geronimo´s FGT. Här utlovas det bästa från USA:s sydvästra delar och det mexikanska köket.

Gourmé och Gourmand slår sig ned vid ett rustikt träbord pyntat med en kaktus i en kaffekopp. I skenet av ett värmeljus försöker de läsa menyn.

Den coola, psykedeliskt inspirerade menyn i glada färger går inte att tyda i mysbeslysningen och herrarna beställer i stället rätter på rekommendation av den trevliga och tjänstvilliga servitören.

Strax kommer förrätterna in. Baja ceviche tostados (105 kronor) är räkor och torsk serverade i en korg av friterad vetetortilla. En fräsch aptitretare kryddad med koriander, lime och chili.

Lobster mat n´cheese (135 kronor) består av inbakad hummer med smältost och långa makaroner. En mäktig förrätt som faller Gourmand i smaken.

– Det här var som en krämig makaronipudding.

Gourmé får in den smakrikaste majskolv han ätit. Grilled corn (65 kronor) är rullad i majonnäs, gräddfil och lime, därefter har den grillats. Ovanpå ligger riven ost och hackad koriander.

– Det här ska jag ta efter, smackar han.

Dippers deluxe (95 kronor) består av varma klippta vetetortillas som friterats läckert krispiga. De doppas i queso, smält ost med chili, salsa och veggie bean chili, bönröra.

Ovanför herrarna tittar ett uppstoppat björnhuvud ilsket ned på dem. Vid bordet intill sitter ett par med 50-talsfrisyrer. Annars verkar det vara hår modell längre som gäller här, inte minst är de DJ:s som spelar här hårfagra, visar en titt på hemsidan.

Geronimo´s FGT (som står för Fucking Good Times) är ett avslappnat ställe. Hit kommer man som man är – varken mer eller mindre. Oavsett frisyr.

Efter en lagom lång stund serveras varmrätterna – ”grub” för rejält hungriga.

Chimichanga (220 kronor), är en friterad vetetortilla med hårt skal som Gourmé får knacka sig igenom för att komma åt krabbköttet.

Här sparar man inte på såserna och tortillan är toppad med enchiladasås, tomatsalsa, crème fraiche och luftigt vispad guacamole. Till chimichangan serveras refried beans, en snäll, god bönröra. Den serveras till ett flertal rätter, precis som ris.

– Riset är överflödigt. Det blir för mäktigt, säger Gourmé.

Burrito ranchero wet (250 kronor) har, precis som namnet antyder, generöst med röror som är svåra att särskilja, men förmodligen är någon av dem salsa.

– Den här rätten kan liknas vid pulled pork kryddad med grön chili, säger Gourmand som nu drabbas av en lätt matkoma.

På menyn finns en enda efterrätt, som serveras i het panna. Denna månad är det brownie bakad i en liten gjutjärnspanna. Dessvärre är den lite smaklös och har en svag smak av järn när herrarna skrapar kakan ur botten.

Den snabbt smältande vaniljglassen till hade gärna fått snäppa upp lite i kvaliteten.

Fakta

Geronimo’s FG

Kök: Rejält käk. Tänk Kalifornien, New Mexico.

Miljö: Mix mellan texmexställe och klubb. Rustikt.

Vegetariskt: Ja, både snacks och huvudrätter.

Pris: Varmrätter 105-225 kronor.

Visa merVisa mindre