Stallchef Agneta Dahllöf: ”Vi har det tufft”

På Lövsta stuteri i Upplands Väsby drabbas hästverksamheten på flera sätt av extremtorkan. – Det är jätteoroväckande. Det är flera som har avbokat sina betäckningar för de vågar inte få fler hästar, berättar Malin Cohlin, chef på Lövsta seminstation.

  • Publicerad 18:34, 9 jul 2018

Bristen på regn slår hårt mot Sveriges bönder. Spannmålet torkar bort. Köttbönderna befarar nödslakt. Nu kommer larm om att även hästnäringen hotas av torkan.

– Än så länge är det ingen fara. Men vi är livrädda för hur det ska gå framöver med årets skörd, säger stationschef Malin Cohlin på Lövsta stuteri seminstation i Upplands Väsby.

”Vi är livrädda för hur det ska gå framöver med årets skörd.”

Gårdens hästar är på sommarbetet, men behöver i år extra stödfodring. Betet är jättedåligt, enligt Malin Cohlin.

– Dåligt och torrt.

Köper allt foder

Om det blir foderbrist i hela landet kan situationen på gården blir problematisk. Malin Cohlins samtal till leverantörerna har hittills inte gett positiva signaler.

– Jag har lagt ut alla krokar hos våra höleverantörer. För vi tar inte in något eget hö utan köper allt foder.

”Vi har det tufft”

Även mot Upplands Bro ryttarförening slår torkan hårt.

– Vi har det tufft, säger stallchef Agneta Dahllöf, som räknar med att tvingas stödfodra hästarna sista tiden på sommarbetet.

Bondens besked: Har inget hö

Torkan blir förstås ekonomisk kännbar ifall ridskolan stödfodrar. Men värst är beskedet Agneta Dahllöf fick från höleverantören:

– Bonden ringde i dag. Han kunde inte leverera hö till oss. Vi brukar göra av med tio ton om året. Några hästar äter blandat ensilage och torrt hö, men vi har en häst som bara kan äta hö.

”Bonden ringde i dag. Han kunde inte leverera hö till oss. Vi brukar göra av med tio ton om året”

Agneta Dahllöf håller tummarna för att deras leverantörer av ensilage inte återkommer med samma dystra besked.

Har du varit med om något liknande förut?

– Nej, det är ett extremår. Det är besvärligt för oss, men kom igenom du har egen gård med mjölkkor. Då är det fruktansvärt, konstaterar Agneta Dahllöf.

Alla är inte oroade

Kjell Forsberg på Högvretens gård med 18 stallplatser är däremot inte orolig. Trots att hans leverantörs skörd är halverad ska gården få så det räcker, var sista beskedet.

– Min höleverantör säger att jag inte behöver vara orolig. Jag är storkkund, så jag blir väl prioriterad, säger Kjell Forsberg.

LRF: Hästar behöver skjutas av

På flera håll i landet höjs röster för att lantbrukarna behöver krishjälp.

– Man måste faktiskt mentalt förbereda sig på att hästar kommer behöva skjutas av, säger Per Pettersson, ordförande i LRF Mälardalen till Mitt i.

Centern kräver nödhjälp

Centerpartiet i Stockholms län har i dag skickat en uppmaning till Landshövdingen att vidta nödåtgärder, bland annat säkra upp vattenförsörjning och samordning för att kommunerna ska upplåta kommunala grönområden för akut bete och höskörd.

– Bristen på foder och dåliga skördar kan leda till matbrist i Sverige och därmed mer import av utländska matprodukter. Detta kan få stora konsekvenser då risken för antibiotikaresistenta bakterier ökar samtidigt som många svenska bönder kan tvingas lägga ner, säger Gustav Hemming (C), miljö- och regionplanelandstingsråd i ett pressmeddelande.

”Bristen på foder och dåliga skördar kan leda till matbrist i Sverige”

Kommunmark blir akutbete?

Ann-Christine Larsson Frickner, centerpartist i Upplands Väsby, lyfter oron för hur hästnäringen drabbas av torkan.

– Centerpartiet agerar då hästnäringen larmar om det allvarliga läget med foderbrist. Bara i länet har vi runt 30 000 hästar som behöver foder nu och framöver. Vi har i veckan uppmanat företrädare i landets kommuner att upplåta kommunal mark till bönder akut som bete eller foder. Alla måste hjälpas åt, säger Ann-Christine Larsson Frickner i pressmeddelandet.