Stalker dömd för hot mot Jocke och Jonna

Han la upp videoklipp på Instagram där han hotade att döda kända Youtube-paret Joakim och Jonna Lundell och begå övergrepp mot deras nyfödda dotter. Nu har Stockholms tingsrätt dömt den 18-årige mannen för olaga förföljelse.

  • Publicerad 15:28, 7 okt 2019

18-åringen fälls för innehållet i tre videor som han, enligt domen, la ut på sociala medier i somras.

I en av filmerna hotar han att begå grova sexuella övergrepp mot kända Youtube-paret Jocke och Jonnas nyfödda dotter.

I samma klipp hotar han också med att skära halsen av Jonna och peta ut ögonen på Jocke, samt att bränna ner parets hus. Liknande budskap förekommer i de andra två filmerna.

Bedöms som förföljelse

Enligt Stockholms tingsrätt är videorna var för sig exempel på olaga hot och ofredande. Tillsammans utgör de enligt domstolen en upprepad kränkning av paret Lundell.

Därför döms 18-åringen för olaga förföljelse – ett brott som infördes i lagboken 2011 och syftade till att komma åt så kallade stalkers.

Psykiska problem

18-åringen, som var skriven i Nacka när åtalet väcktes, medgav vid rättegången att han gjort filmerna men sa sig inte minnas att han publicerat dem.

Han döms även för två fall av olaga hot mot en bekant till Jocke och Jonna.

Det är första gången 18-åringen döms för brott. I domen står att han har svårt att kontrollera sitt tänkande och handlande och att han misstänks ha varit påverkad av en allvarlig psykisk störning när han begick brotten.

Dömd till skyddstillsyn

Trots det valde tingsrätten att inte låta genomföra en rättspsykiatrisk undersökning. Istället dömdes 18-åringen till skyddstillsyn. Han ska även betala skadestånd till brottsoffren.