Arkivbild. Bilden är inte tagen i samband med händelsen som beskrivs i artikeln. Foto: Sacharias Källdén

Stal ratt från BMW – greps kort därefter

Två män har gripits misstänkta för att ha brutit sig in i en BMW och stulit en ratt. Enligt polisen är det troligt att männen har kopplingar till ett eller flera internationella brottsnätverk.

  • Publicerad 16:28, 23 okt 2020

Den misstänkta stölden inträffade natten till onsdag vid en fastighet i Stäket, ett par hundra meter från McDonald's. Ett billarm utlöstes och flera polispatruller åkte dit. De upptäckte att BMW:n saknade ratt, och en sökinsats med hund tog vid.

Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla, bedömer att de misstänkta hade rört sig cirka 700–800 meter fågelvägen innan de hittades på en tomt i Kallhälls villastad.

– De har förmodligen sprungit ganska duktigt genom skogen, med hundförare efter sig, säger han.

Det visade sig att en av männen hade en europeisk arresteringsorder utfärdat mot sig, för just stöldbrottslighet.

Polisen bedömer att det är sannolikt att männen har kopplingar till ett eller flera internationella brottsnätverk.

"Ingen som stoppar dig"

Att en internationellt efterlyst brottsling kan ta sig till Sverige för att utföra brott beror enligt Magnus Nilsson på avsaknaden av inre gränskontroller i EU.

– Reser man över från till exempel Danmark till Sverige är det ingen som stoppar dig vid gränsen och kollar. Hade vi haft gränskontroller hade vi kanske varit mer på.

Samtidigt är Nilsson noga med att påpeka att det finns andra skäl, bortom de polisiära, till att vi har obevakade gränser.

Händelsen i Stäket inträffade bara några dagar efter att polisen hade utfört en husrannsakan i en bostad i Järfälla. Syftet var att hitta en person som var anhållen i sin utevaro, men fyndet blev ett annat.

– När vi går in i bostaden fanns personen inte där, men väldigt mycket misstänkt stöldgods, säger Magnus Nilsson.

Eftersom personerna i bostaden inte kunde knytas till stöld blev brottsrubriceringen häleri. Precis som i fallet med rattstölden misstänker polisen att det rör sig om internationella brottsnätverk, men inget tyder på att de två händelserna har med varandra att göra.