Stal hundratals däck av polisen – sålde dem på Blocket

En av polisens enheter i Solna har bestulits på hundratals splitternya däck till sina bilar. Nu har en polisanställd åtalats för grov stöld. – Det har varit väldigt omfattande. Det rör sig om många däck och har pågått i flera år, säger chefsåklagare Martin Tidén.

  • Publicerad 05:00, 5 jul 2020

Stölderna misstänks ha pågått i åtminstone tre år. Under den tiden ökade kostnaden för de däcksinköp mannen attesterat med 246 procent. Bara under 2018 beställde han däck för 850 000 kronor, visar utredningen.

– Misstanken är att han köpt in mer däck än vad som behövts för verksamheten. Det är inte så att polisbilar har behövt köra runt med dåliga däck, säger Martin Tidén.

Fem åtalas för häleri

Mannen sålde inte däcken själv utan lät andra personer sköta den delen. Fem personer har åtalats för häleri i härvan. De ska ha sålt däck i bland annat Täby, Upplands Väsby och Sigtuna.

Bevisprovokationen. En av de misstänkta hälarna räknar pengarna efter att ha sålt däck stulna av polisen till – just det – en polis. Foto: Polisen

Hur många däck som stulits totalt är inte klarlagt, men det rör sig om flera hundra. Polisen har hört ett 80-tal privatpersoner som köpt däcken via Blocket – i vissa fall flera uppsättningar –  och betalat med swish. Hur många affärer som gjorts på annat vis är inte känt. Köparna är dock inte misstänkta för brott, utan bedöms ha handlat i god tro.

Annonser väckte misstankar

Stölderna upptäcktes mer eller mindre av en slump förra våren.

Det var en annan polisanställd som fattade misstankar när han upptäckte Blocketannonserna där nya däck av samma typ som polisen använder var till salu.

Det visade sig att säljaren hade kopplingar till den nu åtalade mannen, och en utredning inleddes.

För att komma vidare genomförde polisen en bevisprovokation i form av ett ”provköp”.

– Man ringde på annonsen och bad att få köpa däcken. Strax efteråt kunde man se hur den misstänkte mannen åkte till sin arbetsplats och hämtade en uppsättning däck, berättar Martin Tidén.

Gick i fälla

När köpet sedan genomfördes slog fällan igen. Mannen har erkänt stölderna, men har inte kunnat redogöra för hur omfattande de varit.

Enligt Anders Axén, som är sektionschef för polisens fordonsservice på nationell nivå, hade det funnits misstankar mot mannen en tid, men det dröjde innan bevisningen räckte.

– När vi väl hade bevisning stängdes mannen av direkt, och har sedan dess även avskedats, säger han.

Men mannen hade då hållit på i flera år. Vilken kontroll har ni egentligen över era inköp?

– Den är ganska bra, tycker jag, och vi har stort förtroende för våra medarbetare. Samtidigt är fakturaflödet på fordonssidan omkring 150 fakturor per dag, och det blir hiskeligt många fakturor per år.

Sedan däckstölderna avslöjades har polisens rutiner och möjligheter till kontroll förbättrats och inventeringarna av lagren sker oftare, enligt Anders Axén.

– Det är svårare att göra något sådant här i dag än det var för några år sedan.