Stal bildelar för 100 000 kronor om dagen

Under en intensiv vecka i september länsades 17 bilar på delar, runt om i Stockholms län. Det totala värdet uppgår till över 700 000 kronor. Nu ställs de två misstänkta tjuvarna inför rätta.

  • Publicerad 17:10, 19 nov 2018

Det var den 4 september som de två männen – 32 och 26 år gamla – steg i land i Nynäshamn efter att ha tagit en färja från Lettland.

Men redan då hade duon den svenska polisens ögon på sig.

Information hade nämligen på förhand inkommit om att männen kunde ha kopplingar till ett litauiskt stöldnätverk och att syftet med besöket i Stockholm skulle vara att stjäla och smuggla ut stöldgods ur landet.

Polisen följde duon till Bromma flygplats där de hyrde en bil. Därefter ska färden gått till Norra Djurgårdsstan och en lägenhet som männen hyrde genom sajten Airbnb.

Foto från polisens spaningar.

Började direkt efter ankomst

Samma natt skedde det första av totalt 17 bilinbrott på en vecka runt om i länet. Bilar av märket BMW länsades på rattar, navigationssystem, växellådor och andra värdefulla delar.

Om dagarna följde polisen de två männens rörelser, något som så småningom ledde till två stöldgömmor.

Det ena i ett skogsområde strax norr om Stockholms universitet, och det andra i Jordbro i Haninge.

Borttagen ratt från en av de 17 BMW-bilarna. Foto: Polisen.

Spår från inbrott tidigare i sommar

Den 11 september – precis en vecka efter ankomsten – greps de båda männen vid en av gömmorna.

Totalt hittades bildelar från de 17 bilarna till ett värde av över 700 000 kronor. Men även i gömman låg även dyra klockor och smycken. Stöldgods som kunde spåras till flertalet inbrott i Mellansverige i juni.

Polisen har kunnat fastställa att den ene av männen befann sig i Sverige i juni, men inte kunnat koppla honom till någon av inbrotten.

Åklagaren i fallet – Jens Nilsson – vet inte hur detta stöldgods hamnat i gömmorna och har skrivit av det från åtalet.

– De misstänkta har inte velat lämna några uppgifter om någonting och det övriga stöldgodset har ingen betydelse för straffsatsen ändå, säger han.

Värdet på smyckena uppgår till över 200 000 kronor och totalt i gömmorna fanns alltså stöldgods för närmare en miljon kronor.

Foto från när polisen upptäckte stöldgömman. Värdet på allt är närmare 1 miljon kronor.

Misstänker avancerade metoder

I den hyrda lägenheten och i hyrbilen fanns flertalet verktyg som polisen tror att männen använt för att skruva lös delar i bilarna.

Men det påträffades även elektroniska enheter som kan ha använts för att fånga upp signaler från bilnycklar och därmed kunna ta sig in i bilarna, utan att ha tillgång till nyckeln.

På tisdagen inleds rättegången i Stockholms tingsrätt där de två tjuvarna – i första hand – står åtalade för grov stöld. Ett brott som kan ge mellan sex månader och sex år i fängelse. Vidare yrkar åklagaren på utvisning i tio år.

I andra hand är de åtalade för grovt häleri. De båda männen nekar till brott.

De elektroniska föremålen som kan ha använts för att ta sig in i bilarna. Foto: Polisen.

Fakta

Här skedde stölderna

Brotten som de två är häktade för, har skett i:

  • Danderyd (Enebyberg, Stocksund och Djursholm)
  • Lidingö
  • Bromma
  • Sundbyberg
  • Huddinge
  • Värmdö
Källa: Stockholms tingsrätt