En ny begravning väntar när vi möts. Sebastian Stakset räknar till 37 vänner som dött en för tidig död genom antingen mord, självmord, missbruk eller olyckor. Han kunde ha varit en av dem. Han har tung kriminalitet och missbruk bakom sig, och berättar att han varit nära att bli skjuten.

Stakset möter upp på Lagaplan bara några dagar efter årsdagen då vännen Nisse Grönberg, känd som artisten Einár sköts till döds.

– Jag kommer att möta honom i himlen, säger Sebastian Stakset, i dag djupt troende, om vännen.

Album och film

I början av november kom hans nya skiva Medan vi faller. "Varför vandrar så många med satan i stället för dig" skriver Stakset i Guns & Roses. Det mörka och hårda livet han levt reflekteras i texterna. Här finns också tron på Gud. Men även djävulen som han tror delvis förklarar det onda. Däremot glorifieras inte det kriminella livet – det är ingen gangsterrap, menar Stakset.

Nästa år kommer filmen "Medan vi faller" inspirerad av Staksets liv. Inspelningarna skedde runt om i Bagarmossen, Kärrtorp, Dalen, Globen och Gullmarsplan och Stakset själv spelar huvudrollen som Adam. Att göra en roll han till stor del upplevt präglade låttexterna.

– Jag gick in i ett mindset jag inte haft på länge. Det blev fokus på negativa saker och en återupplevelse av frustration.

Då och då hejar folk som går förbi. Vid några tillfällen kommer exalterade unga fans fram. En ung kille berättar att han funnit tröst i texter av Stakset när han satt inlåst på ungdomshem.

– Håll dig ute broder, peppar Stakset innan killen går vidare.

Sebastian Stakset kommer till Bagarmossen då och då. Delvis för att bearbeta jobbiga upplevelser som lett till posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), men också för att sätta färg på goda minnen.

– När du har PTSD så kan dina trauman blockera minnen av goda saker som har hänt. Så var det för mig. Jag kunde till en början inte minnas något av det goda som hänt. Ju mer jag bearbetat traumaminnena desto mer kan jag också minnas av det fina som fanns här.

Runt hörnet från där vi står blev han nersparkad, men det var också här i närheten som han lärde sig spela gitarr, fiol och teater i kulturverksamheter.

– Bagarmossen var socialt utsatt med hög kriminalitet. Men det fanns också mycket bra folk. Det var ett dysfunktionellt samhälle och ett välfungerande samhälle sida vid sida. Kulturen berikade mitt liv och jag tror det är något som kan hjälpa fler ungdomar den dag de vill ur ett dåligt liv.

Räddande samtal

Han blev mobbad som barn. Det var också i Bagarmossen han drogs in i droger i kriminalitet. Det ledde till en punkt i livet där han stod på Kärrtorps station redo att ta sitt liv, berättar han.

Men någon minut innan tåget kom den där dagen 2011 ringde hans bror och berättade att familjen bekostat plats på behandlingshem. Stakset såg det som ett tecken från ovan. Det blev början på en ny väg det tog flera år att lära sig gå.

Sedan 2013 betecknar han sig själv som frälst och 2016 blev han fri från droger och alkohol. Sebastian Stakset berättar att han i dag lever för gottgörelse och sin familj. Han åker till Ukraina för hjälparbete, besöker fängelser, driver boende för kvinnor med missbruksproblem, håller föreläsningar och predikar.

– Jag har gått hand i hand med djävulen. Men jag har också sett Gud i de mörkaste av stunder. Så för mig är att tro inte ett problem.