Får inte flytta in. En grupp förskolebarn får inte flytta in i de nya lokalerna på Almarevägen, istället kommer de att gå kvar i Iljansbodaskolan dit de flyttades tillfälligt när nya förskolan försenades. Genrebild. Foto: Jannie Flodman

Stäkets nya förskola klar – men alla får inte flytta dit

I veckan gick flyttlasset till den nybyggda Almarevägens förskola. Men inte för alla barn. En grupp ska istället gå sitt sista förskoleår i Iljansbodaskolan, ett besked som kom bara veckor innan den planerade flytten.

  • Publicerad 11:45, 15 nov 2019

Nybyggd. Almarevägens förskola blev försenad under året, men inflyttning skedde tidigare i veckan. Foto: Christina Sjövall Axelsson

Fram tills nu har Almarevägens förskola huserat i en tillfällig lokal. Planen var att den nybyggda förskolan skulle vara inflyttningsklar lagom till höstterminens start. Men i våras stod det klart att bygget inte skulle bli klart i tid.

En äldre barngrupp om 15 barn, som gått i den tillfälliga förskolan på Almarevägen, skulle därför inleda terminen på Iljansbodaskolan, för att underlätta för en inflyttning i etapper när den nya förskolan stod klar.

Under hösten sköts flytten upp ytterligare, och bara veckor innan flyttlasset skulle gå kom beskedet: barnen som tillfälligt gått i Iljansboda blir kvar där fram till sommaren, innan de börjar förskoleklass.

De får alltså inte börja i den nya förskolan på Almarevägen. Föräldrar är kritiska mot att de fick beskedet på skolans infoplattform.

– Det var väldigt kortfattad information, som hänvisade till att det var för barnens bästa. Vi var flera föräldrar som reagerade kraftigt, och blev inkallade till ett möte, säger Jenny Nilsson, förälder till ett av de berörda barnen.

"Handlar om barnperspektiv"

Men beslutet om att barnen ska gå kvar i Iljansboda kvarstod även efter mötet. Carina Haking, rektor på Almarevägens förskola och Iljansbodaskolan, säger att beslutet har fattats med barnens bästa i åtanke.

– Planen var att barnen skulle komma tillbaka till Almarevägens förskola. Men när flytten drog ut på tiden började vi fundera, ska vi flytta barnen igen, bara för ett halvår? Vi tycker inte att det gynnar barnen med ett lokalbyte. För oss handlar det om ett barnperspektiv. Det här är också bäst för barn med särskilda behov, säger Carina Haking.

Tycker du att ni har brustit i er kommunikation?

– Vi hade kunnat ta in föräldrarnas synpunkter innan beslutet, och träffat föräldrarna och berättat om det. Men det förändrar inte beslutet. Vi kommer aldrig att kunna göra alla nöjda.

Föräldern Jenny Nilsson är positiv till att man hållit ihop barngruppen och att pedagogerna hängt med. Hon lyfter, liksom Carina Haking, att det också finns föräldrar som inte ser positivt på att ha sina barn kvar i Iljansboda. Men hon är kritisk till hur kommunikationen sett ut från förskoleledningens håll.

– Min dotter kommer ha det bra på vilket ställe hon än går på. Men jag tycker inte att det varit någon dialog, eller att deras argument håller. Mitt barn har sett fram emot det här, och för oss som familj hade det passat bättre att ha henne på Almarevägen.