Staket vid kajen väcker ilska: ”Fy vad fult”

Nu växer ilskan över att JM stängslar in delar av kajen. – Det är en tillfällig lösning, säger Benny Svärd på JM. Men hur länge staketet ska sitta uppe kan han inte ge svar på.

  • Publicerad 14:50, 24 jan 2018

”Prison Break season 2018”, ”Alcatrazkajen” och ”extremt fult”. Känslorna om kajstaketet vid Marievik i Liljeholmen svallar i den lokala Facebookgruppen.

Som Mitt i berättade på tisdagen ska det två meter höga byggstaketet förhindra att obehöriga båtar lägger till.

– Så är det, staketet ska förhindra att fartyg lägger till vid kajen, säger Benny Svärd, projektledare på JM.

Varför gör ni detta just nu? Är det för att den omtalade ”skrotbåten” som länge låg olovligt vid er fastighet nu siktats i Årstaviken?

– Jag vill inte gå in på vilka båtar det handlar om. Vi vill värna om god ordning på kajen, säger Benny Svärd.

JM sätter upp staket vid det tidigare WKB-huset och hela vägen runt udden, alltså den sträcka som omfattar fastigheten Marievik 15. Där finns som bekant planer på att riva och bygga ett nytt bostadskvarter. Detaljplanen är dock inte antagen, så det kommer att dröja innan spaden sätts i jorden.

Många som bor här tycker att staketet förfular kajen. Vad säger du om det?

– Det är ju tråkigt om folk tycker det, men det här är ju en tillfällig lösning, säger han.

Men hur länge ska ni ha det uppe?

– Det vet jag inte. Vi får göra en bedömning lite längre fram.

Lokaltidningen Mitt i har hört av sig till trafikkontoret och frågat om man som fastighetsägare har rätt att sätta upp höga staket vid en kaj, när det inte pågår något bygge. Jo, svarar trafikkontoret, det har fastighetsägaren eftersom det inte finns några krav i detaljplanen på att marken ska vara tillgänglig för allmänheten.

För några år sedan pågick en namninsamling där oroliga föräldrar krävde räcken vid Liljeholmskajen för att inte barnen skulle trilla i vattnet. Då gav staden föräldrarna kalla handen.