SNACKIS. Politiker på Södermalm vill att så kallad "exkluderande design" ska försvinna. Foto: Sebastian Chaaban

Staket och metallrör för att hålla hemlösa borta har blivit ett snackis i Stockholm

Vid Ringvägen har bänkar bytts ut mot fåtöljer. Och vid Björns trädgård har staket satts upp för att hindra folk att sitta. Men nu vill politiker på Södermalm inte längre se den här typen av design.

  • Publicerad 10:48, 24 apr 2015

Staketen under trappan till Stadsarkivet på Kungsholmen och de böjda metallrören på t-centralen – det finns flera exempel på design i staden som hindrar personer från att sitta eller sova på platser.

LÄS ÄVEN: Finns inga fler planer på att bygga bort hemlösa i Stockholm

Frågan har rönt stor uppmärksamhet den senaste tiden.  

Byggt bort sittplatser

På Södermalm har stationstaket vid Björns trädgård byggts om. Nu finns det ett lågt räcke som gör att det inte längre går att sitta där.  

– Den här typen av lösningar är inget som vi vill se i stadsdelen. Vi är för en öppen stad, säger Anders Göransson (S) ordförande för Södermalms stadsdelsnämnd.

Majoriteten i nämnden har varit i kontakt med förvaltningen om just exkluderande design på Söder och vill lyfta frågan om Stockholm som en öppen stad.

– Om det är problem vid en plats så anser vi att det finns andra medel att arbeta med. Att göra en plats otillgänglig eller skärma av den, är lösningar vi anser man borde vara mycket försiktig med, säger Anders Göransson.

Förskjutning av problemet

Och majoriteten är inte de enda som vill ha bort den exkluderande designen på Söder och i staden. Fredrik Lindstål (C), ersättare i Södermalms stadsdelsnämnd, är orolig över trenden att försöka få bort människor.

– Att införa exkluderande design i stadsrummet innebär en förskjutning av problemet. Man behöver se problemet, se vilka som påverkas av den här typen av design. Nu sparkar man på dem som redan ligger och säger att vi vill inte ha problemen här, säger han.

Stationstaket vid Björns trädgård tillhör SL och är enligt Södermalms stadsdelsförvaltning utanför deras område. Det ger Fredrik Lindstål inte mycket för.

– Man kan hävda att det är SL:s mark, men då måste man föra en dialog med SL, säger han.

"Sätt handling till ord"

Att majoriteten vill få bort designen ser han som positivt och hoppas att det ska ge något.

– Vi har en majoritet som de facto kan förändra det här. Sätta handling till ord. Det är dags för det nu.

Enligt Anders Göransson kommer SL att kontaktas angående staketet vid Björns trädgård.

StockholmDirekt har sökt SL för en kommentar..