Det var i helgen som Daniel Ståhl blev den första svensken att ta hem ett OS-guld i diskus. Med ett längsta kast på 68,90 meter kunde han säkra medaljen och jublet bröt ut.

Det är en svalare, lugnare dag då Daniel Ståhl befinner sig på Stockholms stadion för en presskonferens. Nyss hemkommen från Japan hänger den guldglimmande medaljen runt halsen. Men vinsten verkar inte ha sjunkit in helt ännu.

– Det känns helt magiskt, men det har nog inte hunnit sjunka in än. De senaste dagarna har varit intensiva men roliga. Det är först nu, när man kommit hem, som man börjar inse det mer, hur stort detta egentligen är, säger Daniel Ståhl.

Efterlängtad vinst

Diskusfinalen blev en historisk succé för Sverige, då Daniels träningskompis Simon Pettersson från Hässelby SK tog hem silvermedaljen.

Det är första gången på 73 år, sedan 1948, som två svenskar tar medalj i samma friidrottsgren i OS.

Vännerna som har samma tränare, Vésteinn Hafsteinsson, har tränat tillsammans i åtta år och det var värmande ord mellan kompanjonerna.

– Det känns extremt stort och jag känner mig stolt över resan vi har gjort tillsammans, säger Simon Pettersson och fortsätter:

– Vi har tränat tillsammans i åtta år så att kunna göra det här tillsammans känns extremt roligt.

– Det har varit hård träning men också kul. Vi har pushat varandra och jag har haft lite av en storebrors roll i relation till Simon så det här känns skoj, fyller Daniel Ståhl i.

"Järfälla är en trygghet"

Uppvuxen i Järfälla, familjen i Viksjö och barndomsminnen från Jakobsberg centrum, Daniel Ståhl har hela sin uppväxt i Järfälla. Därför är det inte konstigt att han känner starkt för sin hemkommun.

När Daniel tog VM-guld i Doha 2019 utropade han: Tack alla som följde. Tack alla polare där hemma i Jakan, Järfälla.

– Järfälla är en trygghet för mig. Det är till Viksjö centrum jag går och klipper mig när jag är hemma. Jakobsbergs centrum har varit hela min uppväxt med kompisarna, det är där jag har mina barndomsminnen.

Det kan verka som att avståndet mellan Järfälla och Tokyo är långt. Men hemmet har aldrig varit långt bort för Daniel och fanns med även under årets OS.

– Det är ju Järfälla jag kommer ifrån, det är där jag är uppväxt och född. Allt från lågstadiet i Lundskolan till gymnasiet i Jakobsberg, det är där jag har mina rötter.

Fanns Järfälla med i tankarna under guldkastet?

– Ja, men lite grann fanns det, det är därifrån jag kommer och en plats jag är stolt över.