Staffan Hellstrand lirar – efter sitt VM-krav

På lördag kväll, 7 juli, spelar Staffan Hellstrand på Café Notholmen i Tyresö. När det stod klart att Sverige möter England i fotbolls-VM samma kväll som konserten blev han orolig. – Jag var tvungen att kolla så att jag får se matchen, säger Staffan Hellstrand.

  • Publicerad 14:04, 6 jul 2018

När Sverige skulle spela bronsmatchen i fotbolls-VM 1994 hade Staffan Hellstrand ett gig inbokat i Trollhättan samma tid.

– Då sa jag till arrangören: Ni får stämma mig hur mycket ni vill, men jag kommer inte missa matchen, berättar Staffan Hellstrand.

Nu har han ställts inför ett liknande scenario. På lördag är Staffan Hellstrand bokad till Café Notholmens scen i Tyresö. Samma dag spelar Sveriges fotbollslandslag sin mest betydelsefulla match sedan bronsmatchen 1994, när vi möter England i en VM-kvartsfinal. Det blev klart efter segern mot Schweiz i åttondelen i tisdags.

– Jag är ju väldigt fotbollsintresserad, så i onsdags skickade jag många mail till Café Notholmen. Jag var tvungen att kolla så att jag får se matchen, säger Staffan Hellstrand.

Men den här gången löste det sig.

Spelningen skulle ha ägt rum klockan 19.00 men flyttas nu fram till 19.30, allt för att vara på den säkra sidan vid en eventuell straffläggning. Dessutom har Café Notholmen bestämt sig för att visa matchen, som börjar 16.00, i kaféts tält.

– Staffan skrev och frågade: Hur gör vi nu? Men vi löser det. Vi kommer visa matchen i tältet, säger Anette Berg, som tillsammans med systern Pia Hedberg driver Café Notholmen.

Tror deras spelstil passar oss, så dem tar vi.

Staffan Hellstrand

Till lördagens spelning har Staffan Hellstrand med sig Cecilia Thorngren, som precis släppt ett nytt album där Staffan skrivit tre av låtarna.

– Vi kommer göra en duett från hennes nya platta. Annars blir det en vanlig Staffan-spelning med akustisk gitarr och piano, säger Staffan Hellstrand.

Tippar seger

Staffan lovar att spela ”Explodera”, som han skrev inför fotbolls-EM 2000.

– Det är inte alltid jag spelar den, men på lördag kommer jag göra det, oavsett hur det går för Sverige, säger Staffan.

Han tippar att Sverige slår England med 1-0 och att Marcus Berg sätter dit sitt första mål hittills i VM.

– Jag vet inte när vi senast förlorade mot England. Tror deras spelstil passar oss, så dem tar vi.

Han delar även med sig av ett härligt minne inför kvartsfinalen – Sveriges hemmaseger på Råsunda mot just England i EM-kvalet 1998.

– Jag såg den på plats, det var en av de hetare matcher jag sett, Råsunda kokade. Alla kom dit för att se detta fantastiska engelska landslag, med spelare som Alan Shearer, Michael Owen och Paul Scholes. Shearer gjorde mål efter tre minuter, men sedan tog Sverige över och vände. Johan Mjällby, kärnkraftverket, kastade sig framför David Seaman (Englands målvakt) och nickade dit 2-1, berättar Staffan Hellstrand.

Staffan Hellstrands klassiska landslagslåt från fotbolls-EM 2000: