Roger Mogert (S), kulturborgarråd. Foto: Mitt i Stockholm

Stadsteatern om sexlarmet: ”Finns mörkertal”

I samband med vittnesmålen om sexövergrepp inom film- och teaterbranschen offentliggör Stadsteatern att de utrett åtta fall av sexuella trakasserier de senaste åren. Men det finns sannolikt många fler fall. – Att det är så få anmälningar visar att det finns ett stort mörkertal, säger Anna Takanen, teater- och scenkonstchef.

  • Publicerad 09:27, 10 nov 2017

Stadsteatern är en av stans stora scener som pekas ut i kölvattnet efter #MeToo-kampanjen –  när 456 kvinnliga skådespelare har berättat i SvD om hur de utsatts för olika former av sexövergrepp inom film- och teaterbranschen.

Stadsteatern bryter med teaterprofil

Bland personerna finns flera kända stjärnor och vittnesmålen handlar om övergrepp och kränkningar, ofta från män i maktpositioner. Nu under hashtaggen #tystnadtagning.

”Fått sms av stor manlig kollega om hur han ska knulla mig med morfarskuken i varje hål. Bara varit tre år på DEN STORA TEATERN och han är ju fast anställd så inget att gå till chefen med”, är ett exempel på kränkningarna.

Åtta anmälningar på Stadsteatern

Enligt Kulturhuset Stadsteatern har totalt åtta stycken anmälningar om sexuella trakasserier gjorts i verksamheten sedan 2014.

– Tre stycken har rört konstnärlig personal. De övriga gällde andra typer av kolleger. Det har utretts och hanterats med sekretess, säger Anna Takanen, teater- och scenkonstchef på Kulturhuset Stadsteatern.

”Finns stort mörkertal”

Samtidigt flaggar hon för att det finns många fler trakasserier som inte anmäls.

– Att det är så få anmälningar visar att det finns ett stort mörkertal, säger hon.

Varför är det så?

– Först och främst tror jag att de som blir utsatta känner skuld. Det kanske inte finns några vittnen och även saker som anställningsformen spelar in. Man känner sig inte trygg att anmäla.

Hur ska det bli ändring?

– Det krävs information och utbildning. Det många kanske inte vet är att vi som arbetsgivare är skyldiga enligt lag att snarast utreda sånna här anmälningar. Vi har flera aktiviteter på gång för att få en tryggare miljö.

Mogert (S): Aldrig acceptera

Mitt i har sökt Kulturhuset Stadsteaterns vd Benny Fredriksson och styrelseordförande Roger Mogert (S). Den senare kommenterar anmälningarna via mejl:

”Det är oacceptabelt. En viktig del i detta har varit att från arbetsgivarens sida ge stöd till dem som har drabbats, och det har gjorts. Som institution ska vi aldrig acceptera att sådant här förekommer”, skriver Roger Mogert.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke kräver åtgärder efter uppropet och på torsdagen kallade hon till ett blixtinkallat möte med Dramaten, Kungliga operan och Riksteatern.

– Jag var väldigt tydlig med att regeringen ser mycket allvarligt på det här. De fick ett tydligt medskick om att det vi vet kräver förändring, säger Alice Bah Kuhnke till Sveriges Radio, efter mötet.

Fakta

Uppropet #tystnadtagning

456 skådespelare vittnar i tidningen SvD om övergrepp och trakasserier inom film- och teaterbranschen.

Däribland stjärnor som Marie Göranzon, Lena Endre och Mia Skäringer.

Sveriges största scener anklagas för att med tystnadskultur hålla manliga regissörer och skådespelare med stjärnstatus om ryggen.

”Deras positioner gör att deras övergrepp inte får konsekvenser”, skrivs i uppropet.

Några av scenerna som pekas ut är Dramaten, Kungliga operan och Riksteatern

Under torsdagen håller kulturministern Alice Bah Kuhnke ett blixtinkallat möte med ledningen på de berörda scenerna.

Källa: svd.se och aftonbladet.se
Visa merVisa mindre