Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Foto: Mostphotos. Foto: Mostphotos

Stadsteatern bryter med teaterprofil

Efter uppropet om sextrakasserierna inom film- och teaterbranschen avbryter nu Kulturhuset Stadsteatern samarbetet med en av landets stora teaterprofiler, skriver DN kultur. Mannen ska tidigare ha anklagats för sextrakasserier men fått vara kvar – tills nu.

  • Publicerad 17:15, 15 nov 2017

Enligt källor till DN kultur har teaterledningen på Kulturhuset Stadsteatern haft god kännedom om sexanklagelser mot den kände teaterprofilen. Men efter ledningsmöten i våras beslutades att mannen ska vara kvar eftersom han anses vara ”ett geni”.

Mannen har enligt källorna tidigare försvarats av ledande personer på Stadsteatern, främst av Anna Takanen, teater- och scenkonstchef.

Nu säger Anna Takanen istället att mannen inte är aktuell för fler uppdrag på Stadsteatern.

– Jag kan bekräfta det. Jag har lagt repertoar i ett och ett halvt år och tagit beslut om en produktion där mannen är med. I övrigt vill jag inte kommentera honom som medarbetare, säger hon till DN.

”Skyldiga att anmäla”

Mitt i pratade tidigare med Anna Takanen efter uppropet där 456 kvinnliga skådespelare under hashtaggen #tystnadtagning berättade om hur de utsatts för olika former av sexövergrepp inom film- och teaterbranschen.

Då flaggade hon för att det finns ett stort mörkertal av sexuella trakasserier efter som få vågar anmäla.

– Det krävs information och utbildning. Det många kanske inte vet är att vi som arbetsgivare är skyldiga enligt lag att snarast utreda sådana här anmälningar, sa hon till Mitt i då.

En kvinna som jobbade på Stadsteatern när hon var 19 berättar för DN om ett exempel på mannens beteende vid ett möte på sitt rum.

– När vi skulle skiljas åt kramade han mig och började ta på min midja och ner mot svanken och höfterna på ett sexuellt sätt. Jag kände att han ville ta på mig. Jag tog mig loss och gick därifrån. Det kändes vedervärdigt, säger kvinnan till DN.

Roger Mogert (S), styrelseordförande för Stadsteatern, har tidigare kommenterat uppgifterna om sextrakasserier på teatern så här: ”Det är oacceptabelt. En viktig del i detta har varit att från arbetsgivarens sida ge stöd till dem som har drabbats, och det har gjorts. Som institution ska vi aldrig acceptera att sådant här förekommer”.