Sedan 1976 kan man komma till Fredsgatan för att frossa i lokalhistoria.
Här på Sundbybergs stadsmuseum samsas ett 100 000 fotografier stort arkiv med originalskyltar från danspalatset Lorry, anekdoter om kvinnliga fabriksarbetare – och vikingaskelettet "Hildur".
– Vissa har uttryckt att Sundbybergs historia börjar vid förra sekelskiftet. Men ta bara Ursvik, där fanns en stenåldersgård. Det finns så mycket historia, säger Junior Lindgren.
I museets vikingarum ligger skelettet Hildur i sin monter.
Mikael Andersson
Han brukar hoppa in här och jobba ideellt. Tidigare var han anställd som konstnärlig ledare, med lön och allt. Nu har Sundbybergs hembygdsförening, som har hand om museet, inte längre råd att betala honom.
Föreningen har länge larmat om sin skrala ekonomi. Museets lokaler har inte modifierats sedan 1998, säger Junior.
– Projektorn är tio år gammal, den kan sluta fungera i morgon. Vi fick nya, fina LED-utrymningsskyltar för två veckor sedan. Det har varit standard i jag vet inte hur många år.
Dialog med staden
En längre tid har föreningen diskuterat en lösning med Sundbybergs stad, som går ut på att staden tar över museets samlingar.
Junior Lindgren visar en bit av ett föremål från Sieverts Kabelverk, länge Sundbybergs största arbetsgivare.
Mikael Andersson
Enligt museichef Lena A. Löfström lades ett ganska omfattande jobb på att planera hur övertagandet av museiverksamheten skulle gå till.
– Alla sade "ja" och "jättebra". Ända tills staden helt plötsligt kommer en annan dag med ett helt annat förslag som vi inte alls hade kommit överens om.
– Men vad värre är, är att de säger upp avtalet.
Oense om samlingar
Sedan sjuttiotalet har det funnits en överenskommelse mellan föreningen och staden som garanterar museiverksamheten lokaler. Strax före jul sade politikerna upp avtalet, med motiveringen att föreningen inte längre kan utveckla sin verksamhet inom ramen för det.
Maraboufabriken finns förstås representerad på stadsmuseet.
Mikael Andersson
Lena A. Löfström är kritisk inte bara till uppsägningen, utan också till att beslutet enligt henne har fattats på felaktiga grunder.
I och med uppsägningen ser föreningen ut att behöva lämna Fredsgatan senast nästa år.
– Det här innebär att vi i princip får göra oss av med alla samlingar på något sätt och framför allt inte ge dem till Sundbybergs stad. Det tycker vi inte att det finns någon anledning till, för vi vet inte ens om de kan ta hand om dem, säger Löfström.
Staden ännu intresserad
Föreningen hoppas i stället på hjälp från näringslivet och andra museer.
Samtidigt håller staden fast vid tanken på att ta över ansvaret för ett stadsmuseum. Det skriver kultur- och fritidsnämndens ordförande Stefan Bergström (C) i ett SMS till Mitt i.
Stefan Bergström (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Sundbybergs stad
Enligt honom är dialogen med föreningen god.
"Vi kommer därför att fortsätta vårt interna arbete för att ta fram ett tydligt förslag till färdplan och jag kommer bjuda in till nya samtal fram i vår."
Avser staden också att ta över stadsmuseets samlingar?
"Vi hoppas att det blir resultatet, med stor respekt för att det är två parter som ska komma överens."
Mer vill Bergström inte säga i nuläget.
Anpassade lokaler
Lokalerna på Fredsgatan då? I politikernas beslutsunderlag står det att de kan säljas eller användas för annan verksamhet.
Frågan är vad det skulle vara. Junior Lindgren ser inte att lokalerna fungerar till så mycket annat, så som de är byggda.
Dessutom tycker han att det är viktigt att Sundbybergs historia är tillgänglig för allmänheten. Om museet tvingas bort riskerar den att inte längre vara det, säger han.
– Det finns så mycket kunskap som försvinner.