Stadsmissionen: ”Tiggeriförbud bryter mot mänskliga rättigheter”

Stockholms stadsmission göra en särskild insats efter tiggeriförbuden. Enligt hjälporganisationen kan besluten bryta mot mänskliga rättigheter, och är ett sätt för politiker att plocka lättköpta poäng. – De kan bygga bilden av att vara den handlingskraftige, säger Marika Markovits.

  • Publicerad 15:30, 21 okt 2019

Efter både Danderyd och Täbys beslut om att införa tiggeriförbud kommer Stadsmissionen att söka upp personer som kan drabbas av förbudet.

– Det är kommunernas att ansvar att informera människor som vistas i kommunerna om vad som gäller. Men vi bedriver ett projekt som riktar sig till EU-medborgare som försörjer sig genom tiggeri och två uppsökare har planerat besök i både Danderyd och Täby inom de närmsta dagarna, säger Stadsmissionens direktor Marika Markovits.

Förbuden slår mot få

Danderyd och Täbys beslut om tiggeriförbud måste först godkännas av Länsstyrelsen och kan tidigast träda i kraft efter årsskiftet.

Marika Markovits menar att Stadsmissionen har erfarenhet av informationsarbete, efter att kommuner som Vellinge och Eskilstuna infört tiggeriförbud eller krav på ett avgiftsbelagt tillstånd för att få be om pengar.

I Vellinge handlade det om en individ.

Marika Markovits, direktor Stadsmissionen.

– Politiker som driver frågorna om tiggeriförbud och tar krafttag är väldigt måna om att framstå som handlingskraftiga mot ett ytterst fåtal individer. I Vellinge handlade det om en individ.

Hon har förståelse för att tillfälliga boplatser utan lösningar är en viktig ordningsfråga.

– Där tycker jag kommunerna borde ta större ansvar. Stockholm kommun har valt att erbjuda härbärge i väldigt enkla former till exempel, säger hon.

Tiggeriförbudet: ”Jag skulle gärna hyra en plats av kommunen”

Men att personer som ber om pengar bidrar till otrygghet håller hon inte med om.

– Men jag förstår att många tycker att det kan vara smärtsamt, det förknippas med negativa känslor, en smärtsam påminnelse om att det finns utsatta människor.

Kommunerna kan bryta mot mänskliga rättigheter

Enligt tidningen ETC kan förbuden mot tiggeri rivas upp, och just nu drivs ett fall i EU-domstolen mot en Schweizisk stad som bötfällt en tiggare.

– Det finns flera skäl till varför jag inte tillstyrker förbuden. Det är osäkert om de här besluten som drabbar särskilda grupper är lagliga inom EU.

Mörby centrum i Danderyd är en av platserna där tiggeriförbud kan införas. Foto: Hanna Lilja

Tillsammans med Amnesty International, Svenska kyrkan och andra hjälporganisationer menar Sveriges Stadsmissioner att tiggeriförbuden kan bryta mot internationella lagar om mänskliga rättigheter.

– Det är en ordningsstadga som drabbar en specifik grupp, säger Marika Markovits.