Den kampanj som pågår mot illegala bosättningar inom kommunen får nu kritik. (arkivbild) Foto: M

Stadsmission om kampanjen: ”De sprider hat”

Den omfattande nätkampanj som bedrivs för att leta upp och anmäla EU-migranters bosättningar i Järfälla får skarp kritik. – Jag tror man bidrar till att sprida hat när man jagar efter de här människorna på det där sättet, säger Adriana Holmberg Milea, på Skåne Stadsmission.

  • Publicerad 17:40, 29 apr 2019

I den 16 000 medlemmar stora facebookgruppen ”Varning i Järfälla” bedrivs just nu en intensiv kampanj för att hålla skogarna rena från skräp. Gruppens ledare, Fredrik Grufman, samlar regelbundet ihop gruppens medlemmar till ideella städdagar i skogen.

Men kampanjen har med tiden skiftat spår till att allt mer inriktats mot olovliga campingplatser, där det i huvudsak bor hemlösa EU-migranter. Fredrik Grufman manar i inlägg efter inlägg på sina följare att ge sig ut i skogarna för att leta upp läger och anmäla dem till kommunen. I kommentarstrådarna som följer blir tonen ofta hätsk och hatisk mot bosättarna.

– Jag tror man bidrar till att sprida hat genom att jaga efter de här människorna på det sättet, säger Adriana Holmberg Milea på Skåne Stadsmission.

Han manar sina följare till kamp mot lägren – och mot kommunen

”Känns oetiskt”

Hon projektleder det EU-finansierade arbetet med att motverka och dokumentera hatbrott riktade mot romska EU-migranter i Malmö.

Hon poängterar att hon inte har följt vare sig Järfälla kommuns arbete mot bosättningar eller facebookgruppens kampanj, men när hon får läsa kommentarer från gruppen tycker hon det påminner om det hon sett på nära håll i Malmö. Hon reagerar särskilt på ett inlägg där Fredrik Grufman lagt upp en bild på en av bosättarna som packat ihop sina ägodelar och givit sig iväg, på jakt efter ny sovplats.

– Det känns oetiskt att ta bilder på utsatta människor som måste bo i skogen. Någon kanske ser bilden och gör något dumt om de träffar på personen på stan sen, säger hon.

Fredrik Grufman har svårt att förstå kritiken.

– Det får stå för henne. Jag kan inte kommentera vad en hypotetisk person skulle göra i en hypotetisk situation. Man ska inte slå folk på käften, och gör man det ska man lagföras. Så enkelt är det, säger han.

Han håller inte med om att kampanjen i facebookgruppen skulle bidra till att sprida hat.

– Vi har inget emot de här människorna. Däremot har jag något personligt emot många av deras handlingar, att kräkas ut en massa dynga i skogen. Vi vill städa bort det, inte personerna, säger han.

”Kommunen borde erbjuda boenden”

Vid sidan av ”Varning i Järfällas” kampanj har kommunen också lyft avhysningar och städningar av olovliga campingplatser till en prioriterad fråga. Adriana Holmberg Milea är kritisk även till hur de hanterar frågan.

– Det kan leda till att de här människorna sover dåligt och får sämre hälsa. De känner sig förföljda när de hela tiden måste ge sig ut på jakt efter en ny plats att vila, säger hon.

Men kommunen gör ju inget olagligt?

– Nej, och jag kan förstå att man ser bosättningarna som ett problem, men man kan erbjuda alternativ istället. De extra pengar man fått avsatta kan man använda till att erbjuda andra boenden, till exempel, säger Adriana Holmberg Milea.

Kommunen: Vi följer lagar och regler

Alexander Rajsic, avdelningschef på kommunstyrelseförvaltningen, tycker kritiken är orättvis.

– Jag får kritik för att jag inte gör det ivriga arbetet från vissa, från andra för att jag är för ivrig, säger han.

– Det är per definition intrång på vår mark och vi är skyldiga att följa de lagar och regler som gäller för illegala bosättningar, fortsätter han.

Att använda pengarna för att istället erbjuda alternativa boenden har aldrig varit aktuellt, enligt Alexander Rajsic.

– Uppdraget att inte ha illegala bosättningar är tydligt och klart, när det gäller at upprätta boenden för EU-migranter så är det inget kommunalt uppdrag, säger han.