Stadshusbygge höll budgeten – till slut

Kostnaden för ombyggnaden av stadshuset väntas bli något lägre än budgeten på 385 miljoner ­kronor. – Det känns så klart positivt, säger Erik Langby (M).

  • Publicerad 18:35, 25 nov 2012

Det började med en plan om att renovera några korridorer i Nacka stadshus. 385 miljoner och flera kontroverser senare har Nacka kommun ett nyrenoverat stadshus med ett modernt kontorslandskap.

2011 levererades en revisorsrapport som gav projektet svidande kritik. Brist på styrning och bristfälliga underlag hade gjort att ombyggnationen blivit en svårkontrollerbar koloss.

Nu har slutrapporten för stadshuset kommit, som både tar in revisorskritiken och hur projektet skötts ­efter att kritiken levererats.

I stort ger rapporten renoveringen godkänt, där man lyfter fram husets funktion och flexibilitet, även om kritiken från 2011 kvarstår.

– När läget stod klart förra hösten, då vände vi upp och ner på allting, och ­efter det har styrningen fungerat. Vi kommer att gå under budgetramen på 385 miljoner och det blir några miljoner över, säger Erik Langby, kommunstyrelsens ordförande.

– Lärdomen vi dragit är att vi måste vara mycket ­tuffare i vår projektstyrning.

Rapporten lyfter fram att jämförbara projekt i Täby och i Södertälje har blivit ungefär lika dyra. En extern värdering lägger marknadsvärdet på 415 miljoner kronor för huset, alltså drygt 30 miljoner mer än vad det kostat att renovera huset.

Kunde ombyggnaden gjorts billigare?

– Värderingen som är gjord pekar på att ombyggnationen är prisvärd. Men med facit i hand kan man alltid vilja ha gjort saker ­annorlunda. Det vi kan ­konstatera är att vi fått ett hus med väldigt bra funktion.

Kostnaden för stads­huset präglar mycket av debatten i Nacka. Hur bemöter du det?

– När stadshuset kommer upp är det egentligen inte en fråga om vad det kostat eller om det var prisvärt – utan för många är det ett egenvärde att racka ner och vara kritisk. Det jag hoppas är att man tittar på fakta: att huset faktiskt blev väldigt bra och är värt sina pengar. Det vi borde ha insett var att det skulle kosta mycket mer från början, säger Erik Langby.

Fakta

Detta brast

Otydliga roller skapade problem med ansvarsfrågor.

Ekonomin var inte i fokus under första del av projektet.

Projektet växte under hand.

Färdiga programhandlingar har inte funnits inför investeringsbeslut och därför har det varit svårt att göra korrekta prognoser.

Källa: Nacka kommun

Visa merVisa mindre