Stadsdirektören säger upp sig

Heléne Eriksson-Elf avgår som stadsdirektör för Sundbybergs stad och VD för Sundbybergs stadshus AB. Hon får dock fortsatt lön i två år och går efter det i pension. Som efterträdare föreslås Anna Håkansson, som varit tillförordnad stadsdirektör sedan december. – Det ska bli spännande att ta ansvar för helheten, säger hon.

  • Publicerad 15:11, 26 apr 2018

Helén Eriksson-Elf tillträdde som stadsdirektör våren 2013 och 2016 utsågs hon även till VD för Sundbybergs stadshus AB.

– Jag är stolt över det vi tillsammans har åstadkommit under mina sex år i staden, och det har varit både roligt och utmanande på en och samma gång. Nu känner jag att det är dags att prioritera familj och vänner – och mig själv, säger Helén Eriksson-Elf, i ett pressmeddelande.

Hon har nu sagt upp sig på eget initiativ. I uppgörelsen med kommunen framgår dock att Helén Eriksson-Elf får behålla sin lön fram tills dess att hon går i pension, vilket enligt avtalet sker i februari 2020. I pension får hon 75 procent av sin lön.

Naturlig efterträdare

I stället föreslås nu Anna Håkansson ta över hennes stol. I dag arbetar hon som vice stadsdirektör och biträdande förvaltningschef för stadsledningskontoret. Hon har även varit tillförordnad stadsdirektör sedan december.

Redan när hon klev in som vice stadsdirektör fanns en plan på att hon så småningom skulle kunna ta steget upp och bli stadsdirektör, menar Mikael T Eriksson, kommunstyrelsens ordförande.

Det kommer att bli en smidig och naturlig övergång

Mikael T Eriksson

– Vi har inte haft någon öppen rekryteringsprocess kring den här posten, utan Anna har i egenskap av vice stadsdirektör varit väl inkörd i att leda kommunen i de processer som pågår just nu och de som startar framöver. Hon har jobbat nära ihop med Helén, så det kommer att bli en smidig och naturlig övergång, säger han.

Beslut tas i maj

 Anna Håkansson själv ser fram emot sin framtida post.

– Det ska bli spännande att ta ansvar för helheten, även om jag också kommer att sakna Helén väldigt mycket. Under min tid som ekonomichef och vice stadsdirektör har vi arbetat så bra ihop, och vi har planerat och diskuterat hur staden ska utvecklas vidare. Det arbetet vill jag nu fortsätta att driva och förvalta, tillsammans med stadens chefer och medarbetare, och med utgångspunkt i våra ledord: levande, nytänkande, tillsammans, säger hon.

Det ska bli spännande att ta ansvar för helheten

Anna Håkansson

Beslutet om att tillsätta en ny stadsdirektör kommer att tas upp på kommunstyrelsemötet den 14 maj. Beslutet om VD för Sundbybergs stadshus AB tas upp på styrelsemötet den 29 maj. Godkänns Anna Håkansson så tar hon över posterna med omedelbar verkan.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

Nyheter "Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09

Nya större Örskolan ett steg närmare

Nyheter Byggplanerna har väckt stora protester Trots många synpunkter tar staden nu ett stort steg mot nya Örskolan som ska ta emot 630 elever. Men tidigast 2024 kan skolan öppna.måndag 23/11 14:10