Nöjda. Ungdomarna från Rinkeby-Kista var överhängande nöjda med årets sommarjobb. Foto: Mostphotos

Stadsdelens sommarjobbare nöjda

Sommarjobbare i Rinkeby-Kista är nöjda med sina arbeten. När resultaten från årets sommarjobbsenkät redovisades var svaren överhängande positiva, och bättre än föregående år.

  • Publicerad 11:47, 14 okt 2020

I år erbjöd Rinkeby-Kista 985 sommarjobb för stadsdelens ungdomar. 521 av dessa svarade på årets utvärderande enkät om jobben, där 91 procent att de trivdes med arbetsuppgifterna, jämfört med 85 procent i fjol. 92 procent ansåg att arbetsuppgifterna var meningsfulla, jämfört med 81 procent föregående år.

Stadsdelsnämndens ordförande Benjamin Dousa (M), är glad över resultaten och tror att det beror på att stadsdelen ställt höga krav på sommarjobbarna.

– För oss har kvaliteten varit helt centralt, sommarjobben ska ju vara ett steg in till den vanliga arbetsmarknaden och förbereda ungdomar till ett jobb i exempelvis hemtjänsten eller på Ica. Genom att ställa krav och ha riktiga arbetsuppgifter, istället för att nästan gräva en grop och fylla igen den igen, så skapar man delaktighet, säger han.

Vill samarbeta med innerstan

Stadsdelen var bland de första i Stockholm att införa en obligatorisk workshop där de gick igenom vilka förväntningar det finns på en som anställd, till exempel vikten av att komma i tid, utföra sina arbetsuppgifter och liknande. De har också gått igenom hur man skriver ett cv.

– Ett sommarjobb är en stor sak med riktigt ansvar, inte ett bidrag, och det har vi gjort det tydligt för ungdomarna, säger Benjamin Dousa.

Till nästa år hoppas han på att stadsdelen kan bygga ut det samarbete som finns med andra stadsdelar.

– Jag hoppas att fler från Rinkeby-Kista kan åka och sommarjobba på till exempel Kungsholmen eller på Östermalm, och så kan de ungdomarna komma hit. Det är integration på riktigt, säger han.