Kungsholmens stadsdelsförvaltning startade, som första stadsdel i Stockholm, ett projekt med att anställa äldrekuratorer för att jobba med äldres psykiska ohälsa. Det har varit och är en viktig del i deras pandemiarbete, enligt Lena Slotte, avdelningschef för äldreomsorgen i stadsdelen, då har gjort att de kan jobba mer förebyggande och uppsökande än tidigare. Det är i fokus nu.

https://www.mitti.se/nyheter/manga-aldre-har-angest-nu-testar-kungsholmen-ett-nytt-grepp/reppll!a88HmWrYINM@@EWm@cWixg/

– Vi jobbar mycket mer uppsökande nu än i normala fall. Det är många äldre som har mått väldigt dåligt, särskilt i början när de inte nästan fick gå ut. Jag tror vi har fångat upp en del, säger Lena Slotte.

Stadsdelen har startat upp sin träfflokal, Baltzar, men för förbokade besök. Men dit kommer mest äldre kvinnor, något som är vanligt för liknande aktiviteter för äldre enligt Lena Slotte.

https://www.mitti.se/nyheter/deras-samtal-ger-ensamma-aldre-trygghet/reprkv!OOOjoOFqe2B7bTawgzCuhg/

I höst ska de därför fokusera på äldre män. Projektet, med samtalsgrupper för män som är 70 år och äldre, är ett samarbete med organisationen Hjärnkoll.

– Den gruppen har visat sig vara mer suicidala så vi vill försöka fånga män, för att de inte ska må så dåligt och vara ensamma, säger Lena Slotte.