KRAFTSAMLAR. Stadsdelen ska starta nytt projekt med samtalsgrupper för män 70+, enligt Lena Slotte, avdelningschef på äldreomsorgen vid Kungsholmens stadsdelsförvaltning. Foto: Stockholms stad/Mostphotos

Stadsdelen kraftsamlar för att nå ensamma äldre män

Äldrekuratorer som jobbar mer uppsökande och punktinsatser för att nå ut till äldre män som mår psykiskt dåligt. Så jobbar stadsdelen för att nå ut till fler äldre i pandemins spår.

  • Publicerad 15:33, 5 sep 2021

Kungsholmens stadsdelsförvaltning startade, som första stadsdel i Stockholm, ett projekt med att anställa äldrekuratorer för att jobba med äldres psykiska ohälsa. Det har varit och är en viktig del i deras pandemiarbete, enligt Lena Slotte, avdelningschef för äldreomsorgen i stadsdelen, då har gjort att de kan jobba mer förebyggande och uppsökande än tidigare. Det är i fokus nu.

Många äldre har ångest - nu testar Kungsholmen ett nytt grepp

– Vi jobbar mycket mer uppsökande nu än i normala fall. Det är många äldre som har mått väldigt dåligt, särskilt i början när de inte nästan fick gå ut. Jag tror vi har fångat upp en del, säger Lena Slotte.

Stadsdelen har startat upp sin träfflokal, Baltzar, men för förbokade besök. Men dit kommer mest äldre kvinnor, något som är vanligt för liknande aktiviteter för äldre enligt Lena Slotte.

Deras samtal ger ensamma äldre trygghet

I höst ska de därför fokusera på äldre män. Projektet, med samtalsgrupper för män som är 70 år och äldre, är ett samarbete med organisationen Hjärnkoll.

– Den gruppen har visat sig vara mer suicidala så vi vill försöka fånga män, för att de inte ska må så dåligt och vara ensamma, säger Lena Slotte.

Kommunala aktiviteter

Baltzars träfflokal och stödlinje

Har öppet, för förbokade besök med aktiviteter samt kan de, efter överenskommelse, erbjuda promenadsällskap. Går även att bli mött utanför sin bostad för promenad. Baltzar har även en stödlinje där man även kan få hjälp att ordna med inköp. 08–508 08 503, vardagar 10.00–15.00.

Trygghetsringningen

Kungsholmens trygghetsringning är en kostnadsfri tjänst för dig som är ensam, över 65 år och boendes på Kungsholmen och Essingeöarna. Man ringer in till telefonsvararen som lyssnas av av volontärer. Har du glömt att ringa kommer de ringa upp dig eller en kontaktperson du har valt. Verksamheten är ideell men samarbetar med Kungsholmens stadsdelsnämnd.

Källa: Kungsholmens stadsdelsförvaltning

Visa merVisa mindre