Rastplats. Tre nya hundrastgårdar ska anläggas i Årsta och Johanneshov. Foto: Sacharias Källdén

Stadsdelen får tre nya hundrastgårdar

Årsta och Johanneshov ska få tre nya hundrastgårdar. Samtidigt införs koppeltvång i hela Årstaskogen och Rågsveds friområde.

  • Publicerad 08:00, 23 sep 2020

Tre nya hundrastgårdar ska anläggas i stadsdelen: Vid Valla mellan grusplanen och gångvägen upp mot Årsta, i Koleraparken i hörnet mot Olaus Magnus väg-Hammarbybacken och i Årstaskogen vid gångvägen nedanför Sköntorpsvägen (norr om Årstaliden).

Förtätningen i Söderort, och Stockholm i stort, påverkar möjligheten för hundar och hundägare att umgås och eftersom det är koppeltvång i hela staden finns en efterfrågan på hundrastgårdar, menar stadsdelen. ”Hundar behöver vistas fritt tillsammans med andra hundar under positiva förhållanden. I staden möjliggörs detta endast i hundrastgården.” skriver de.

Men för att kunna anlägga gårdarna krävs att Stockholms stads lokala ordningsföreskrifter ändras. Idag är delar av stadsdelens två naturreservat – Rågsveds friområde och Årstaskogen – markerade som hundrastområden sedan tidigare, och det står i konflikt med reservatens föreskrifter, menar stadsdelen, eftersom där ska hundar hållas kopplade.

Därför begär stadsdelen en ändring i föreskrifterna: Att lägga till de tre nya rastgårdarna och häva beslutet om hundrastområden i de två naturreservaten. Stadsdelen har fått trygghetspengar från staden centralt för att bygga gårdarna.

De startar upprop för ny hundrastgård i Söderort

Förslag på ny hundrastgård i Årstaskogen, Koleraparken och Valla. Foto: Stockholms stad