Rinkeby torg, dagen efter upploppet. Foto: Pekka Pääkkö

Stadsdelen där civilsamhället rycker ut

I Rinkeby-Kista mobiliseras de goda krafterna vid särskilda händelser, som under upploppet i måndagskväll då bland annat ungdomsvärdar ryckte ut för att lugna stämningen. – Vi skickar ut sms till cirka 235 personer som finns med på vår lista över så kallade goda krafter, säger Per Granhällen, säkerhetsstrateg för Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning.

  • Publicerad 13:57, 23 feb 2017

När polisen väntade med att rycka ut under upploppet i Rinkeby var det goda krafter från stadsdelsförvaltningen och civilsamhället som tog tag i situationen i stället.

Det var bland annat ungdomsvärdar, medborgarvärdar och imamen Hussein Farah från moskén som var ute och pratade med ungdomarna som befann sig i upploppet och fick dem att lugna ner sig.

– Om man inte är lokalt känd är det svårt att gå ut och föra en dialog utan att bli attackerad när det uppstår sådana här situationer, säger Per Granhällen, säkerhetsstrateg för Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning.

God beredskap

Rinkeby-Kista har en god beredskap vid händelser som brand eller som måndagens upplopp till exempel och har en särskild krisledning för dessa situationer.

Arbetet mobiliseras snabbt och det finns många frivilliga  i stadsdelen som är redo att rycka ut om det behövs. Per Granhällen har cirka 235 namn på sin särskilda sms-lista som han kontaktar vid situationer som måndagens upplopp.

Det är ungdomsvärdar, fältassistenter, politiker från nämnden, föreningar, moskéer, väktarbolag, räddningstjänst, rektorer, kyrkoherdar, nattvandringsorganisationer och Fryshusets Lugna gatan bland annat.

– De som är anställda rings in av chef så går de ut på övertid, medan de från civilsamhället inte kan beordras ut, utan man vädjar till dem. De är många som får sms och många av dem som inte kan skickar vidare till andra. Jag vill förtydliga att det är väldigt sällan som vi skickar ut de här sms:en, det är bara vid särskilda fall, som upploppet i måndags till exempel, säger Per Granhällen.

Städade upp på natten

Samma kväll som upploppen kom en jourgrupp från trafikkontoret som städade upp i Rinkeby centrum så Rinkebyboborna inte skulle behöva mötas av de utbrända bilvraken och annat bråte på morgonen.

Det var Per Granhällen som ringde stadshuset för att beställa jourutryckningen.

– Vi vill inte ha brända bilvrak stående i Rinkeby och vi vill ha samma service som de inne i stan, säger han.