Att införa stationerade ordningsvakter är en sista utväg, menar Daniel Forsman. Foto: Jonas Sylvén-Möller

Stadsbiblioteket inför vakter: ”Sista utvägen”

Efter att ordningsstörningarna på Stockholms stadsbibliotek ökat provas en sista utväg. Från och med den andra januari år finns en stationerad ordningsvakt på plats.

  • Publicerad 16:39, 30 jan 2019

Strax innan lunch en onsdag i januari är kaféet inne i Stockholms Stadsbibliotek på Sveavägen välfyllt. Där sitter mestadels studenter med silvriga Mac book airs, men också en man som bär på en svart plastpåse med tomburkar.

Efter några minuter kommer två ordningsvakter och ber mannen lämna byggnaden, eftersom han har druckit alkohol inne i biblioteket.

– Sedan den 2 januari i år har vi ordningsvakter stationerade här på Stadsbiblioteket, säger Daniel Forsman, som är stadsbibliotekarie.

Han fortsätter:

– Biblioteket är ett öppet rum. Det händer att personer som exempelvis har missbruksproblematik eller är utåtagerande kommer hit.

Daniel Forsman är stadsbibliotekarie i Stockholm.

”Sista utvägen”

Stadsbiblioteket har ett system där personalen anmäler ordningsstörningar. I slutet på förra året gick antalet anmälningar upp och därför beslutade man sig för att ordningsvakt behövs.

– Att ha en ordningsvakt är sista utvägen för oss. Vi jobbar även på andra sätt för att öka tryggheten på biblioteket, säger Daniel Forsman.

Bland annat tar han upp att personalen tränas i bemötande och uppmanas att vara synliga. Dessutom finns en trygghetstanke i hur lokalen är utformad och inredd.

– Nu kommer vi att ha ordningsvakt här året ut har vi bestämt, säger Daniel Forsman.

Anmälningarna har åter minskat

Stadsbibliotekarien tycker inte att det är rättvist att jämföra antalet ordningsstörningar mellan Stockholms olika bibliotek. Han menar att eftersom Stadsbiblioteket på Sveavägen ligger mitt i staden blir det lite mer utsatt.

– Sedan vi började med ordningsvakt har antalet anmälningar här minskat, säger han.

När Mitt i frågar runt bland personalen om situationen på biblioteket är det ingen som vill medverka med namn och bild. Men flera menar att de välkomnar användandet av ordningsvakter.

– Det var en person här nyss, jag tror att han var lite full, som vakterna körde ut. Ibland sker incidenter här, säger en person som arbetar i Stockholms stadsbibliotek.