Utelängtan. Bibliotekschef Heli Renman längtar efter att få fylla biblioteket med folk igen. Men våren kan också föra med sig möjligheter till bokcirklar och annat utomhus. Foto: Andreas Denk/Lidingö stad

Stadsbiblioteket har varit öppet under hela pandemin

Till och med 24 januari gäller restriktioner på biblioteket i stadshuset. Men Lidingö stadsbibliotek är trots det ett av relativt få bibliotek som hållit öppet under pandemin. "Det står för en slags normalitet i tillvaron", säger Helin Renman, bibliotekschef.

  • Publicerad 05:10, 13 jan 2021

I december, när coronarestriktionerna skärptes ytterligare på grund av den galopperande smittspridningen uppmanade Folkhälsomyndigheten kommuner att stänga ner verksamhet som inte var nödvändig. Bibliotek angavs som ett exempel.

Kritiken lät inte vänta på sig.

– Biblioteken är ytterst en verksamhet som garanterar det fria ordet och allas likvärdiga rätt till information, sade Svensk biblioteksförenings generalsekreterare, Karin Linder i Biblioteksbladet.

Folkhälsomyndigheten fick backa. Men många bibliotek, till exempel i Stockholms stad valde ändå att hålla stängt.

På Lidingö har man aldrig lyssnat på det örat.

– Sådant här får inte bara stanna upp. Böcker och tillgång till information är viktigt under pandemin, säger Heli Renman, bibliotekschef på Lidingö.

Förvisso gäller restriktioner. Studieplatserna har till exempel varit avstängda sedan i våras, och bara en ingång - den från stadshusfoajén är öppen. Till och med 24 januari kan man inte komma åt alla avdelningar fysisk.

– Man kan inte strosa runt själv och välja bland böckerna. Barnavdelningen har man till exempel inte tillgång till, säger Heli Renman.

Biblioteket hjälper till med all framplockning av böcker.

– Man gå in på webben och beställer böcker på lånekort eller så ringer man. Vi har även utkörning igång nu efter julen.

Vad har varit den största utmaningen för er på biblioteket under den här tiden?

– I början var det att hålla öppet, eftersom många i personalen var sjuka. Nu handlar det om att nå ut med information till allmänheten. Och som bibliotekschef känns det här så absurt. Man gillar att ha fullt med besökare och aktiviteter. Nu ska man mota bort folk.

Såhär lånar du böcker utan närkontakt

Reservera på tre sätt

Logga in på ditt bibliotekskonto.

Ring biblioteket 08-731 37 70.

Skicka e-post: stadsbiblioteket@lidingo.se

Böckerna hämtas seda på böckerna på reservationshyllan mitt emot hissdörrarna på bibliotekets nedre plan.

Take away

Låt bibliotekarierna plocka ihop en kasse böcker. Kontakta biblioteket så fixar de en kasse som hämtas vid entrén till Stadshuset (Stockholmsvägen).

Hemkörning

Den som tillhör riskgrupp kan få böcker hemkörda.

E-biblioteket

Biblioteket erbjuder en stor mängd e-böcker och e-ljudböcker via webben. Det finns också strömmande film samt Digitala dagstidningar och tidskrifter

Återlämning

Återlämningsboxen utanför bibliotekets entré mot Sturevägen är öppen dygnet runt. Den vid entrén till Stadshuset från Stockholmsvägen är öppen när stadshuset är öppet.

Visa merVisa mindre