Fix. Inredningsdesignerna Atta Ring och Maja Furenberg Ring fixar till loungen inför inflyttning. Återvunna möbler och design är i fokus. Foto: Mikael Andersson

Städhjälp och lyxig design i Råsundas moderna kollektiv

Glöm linsgryta och noppiga soffgrupper. Det moderna kollektivet är en sex rum stor etagelägenhet i Råsunda med designmöbler, Netflix och städhjälp. Solnas första co living-boende är redo for hyresgäster.

  • Publicerad 11:15, 12 okt 2020

Vi vill visa att hållbarhet inte betyder att man måste ge upp saker.

En enorm taklampa skruvas fast i taket. Lådor töms, gardiner åker upp. Mitt i Solna har åkt upp till våning 14 i huset på Södra Långgatan, där loungen får sin finish.
Om ett par veckor flyttar hyresgästerna in.

Men den som associerar till 70-talets bohemiska livsstil får tänka om. I Solnas första så kallade co living-boende får man städning två gånger i veckan, designmöbler och espressomaskin.

– Genom att dela får hyresgästerna tillgång till en standard och tjänster som de kanske inte skulle ha råd med annars, säger Markus Linhardt, grundare av 20-30 Coliving som står bakom konceptet tillsammans med Wåhlins fastigheter.
Streamingtjänster ingår också.

– Netflix är en sak många har som utgift idag. Nu splittas kostnaden på fem.

Hyresgäster matchas ihop

Alla hyresgäster har ett eget låsbart rum, gemensamma ytor delas.
Målgruppen är unga i åldern 20 till 30.

– Man kanske har avslutat sina studier och fått drömjobbet i stan. Det är ofta i den här åldern som man gör sina hundår och jobbar mycket. Då vill vi att hemmet blir platsen för trygghet och sociala relationer, säger Markus Linhardt.

7 900 i månaden

Lägenheten i Råsunda är 143 kvadratmeter stor.

Fem personer (tre + ett par) kommer att dela på sex rum och kök.

Hyran är 7 900-8 500 kronor per månad.

I avgiften ingår bland annat städhjälp.

Boendet i Råsunda är ett pilotprojekt men 20-30 Coliving hoppas på fler co living-boenden i Stockholm framåt.

Tanken är att boendet ska göra det lättare att leva ­klimatsmart. Här används till exempel återvunna möbler och vattensnåla kranar.

Visa merVisa mindre

Än finns inga klara hyresgäster, men han tror att intresset blir stort.

Spekulanter kommer att intervjuas och matchas ihop.

Hur matchar ni för att undvika dålig stämning?

– Det går inte. Människor är människor och vi letar inte efter en särskild personlighet. Vi tror på det vuxna ansvaret. Vad vi kan göra är att underlätta vardagen och minska risken för friktion.

Bland annat tillhandahålls toapapper, tvål och annat som boende skulle kunna tjafsa om.

Återvunna möbler

En hållbar livsstil är en en viktig del av boendet – återvunna möbler, vattensnåla kranar och idéer om odling finns, berättar Ulrika Hafström, hållbarhetsansvarig.

Måste man vara klimat­smart för att flytta in?

– Absolut inte. De som redan är supermedvetna bor säkert redan i kollektivt och äter vegansk mat. Vi vill visa att hållbarhet inte betyder att man måste ge upp saker. Genom att dela kan man få ett attraktivt sätt att leva. Vill vill ge inspiration på ett positivt sätt, säger Ulrika Hafström.

”Här blir sällan ensamt”

Arkitekten Anton Lindholm betonar den sociala vinsten i att bo flera.

– Nu när många jobbar hemifrån kan livet bli väldigt isolerat. Digitaliseringen gör också att vi träffas mindre. Vi tror att mänsklig kontakt måste finnas i våra liv. Här blir det sällan ensamt, säger han.