Städhaveriet på nationaldagen ska utvärderas

Rålambshovsparken förvandlades till en soptipp efter nationaldagsfirandet och många Kungsholmsbor var upprörda över den uteblivna städningen. Nu ska städhaveriet utredas. – Den städning som blev överensstämde inte med det som vi hade beställt, säger Christin Bjuggren, ansvarig för arrangemanget på Stockholms stad.

  • Publicerad 13:08, 15 jun 2017

Det var festligt så länge det varade, men när nationaldagsfirandet var över i Rålis såg parken nästan ut som en soptipp.

– Jag har förståelse för om människor har kritiska synpunkter. Vi kommer att utvärdera årets nationaldagsfirande och då är städningen en jätteviktig del, säger Christin Bjuggren på Stockhomls stad.

Varför blev städningen så dålig?

– Det var en kombination av att det var jättemånga besökare och att vi skulle ha haft ännu fler kärl och tömt ännu fler gånger. Men jag vill samtidigt inte föregripa utvärderingen som vi ska göra.

Smedsuddsbadet var proppfullt med människor. Foto: Göran Flyxe (Läsarbild)

Hög säkerhet ingen ursäkt

Under årets nationaldagsfirande var säkerheten mycket hög och det var inte möjligt att köra in med fordon i parken utan polismans tillstånd. Men Christin Bjuggren säger att det inte skulle hindra städningen från att utföras.

– Säkerheten var prio ett men vi hade en planering för städningen utifrån den säkerhetsnivå som var, säger hon.

Parkerna ska vara skräpfria på midsommar

Även till midsommar väntas många stockholmare söka sig ut till stadens parker. Då är det stadsdelsförvaltningens ordinarie parkskötsel som ska garantera att parkerna hålls rena.

– Vi har har extra kontroller av entreprenörernas arbete under högsäsong, säger Britt Mattsson som är avdelningschef för parkavdelningen.

Hon säger att klagomålen som kommit främst har handlat om nationaldagsfirandet och Ajax-fansens uppladdning på Fleminggatan i samband med finalen i Europa league.

– Annars har vi inte fått in särskilt många klagomål kring städningen, säger Britt Mattsson.