Städer flirtar med populära Sumpan

Det strömmar in brev från utländska städer som vill knyta vänskapsband med Sundbyberg. I de flesta fallen får inviterna nobben.

  • Publicerad 09:48, 20 apr 2015

För några år sedan hade Sundbyberg avtal med fyra vänorter. Numera återstår två, Aluksne i Lettland och Kyrkslätt i Finland. De två vänskapsavtalen med orter i Österrike och Storbritannien har avslutats.

Men det kommer många propåer från utländska städer. Från Kina, Italien och Turkiet kommer massvis med sådana brev.

– Från Turkiet fick vi ett tiotal förfrågningar förra året, berättar Sharif Pakzad, näringslivschef på kommunen.

Sundbyberg utreder varje förfrågan, men i de flesta fall blir svaret nej. En i raden av städer som senast fick ett nekande svar var turkiska Yunusemre.

– När fenomenet vänorter uppstod på 70-talet handlade det ofta om solidaritet. Det handlade om ett slags bistånd, säger Sharif Pakzad.

Att Sundbyberg hör till landets snabbast växande kommuner kan bidra till intresset från utlandet. Men många städer skickar ut massbrev till svenska kommuner och hoppas att någon ska nappa, enligt Sharif Pakzad.

Sundbyberg vill gärna ha internationella samarbeten.

– Vi är intresserade av utbyten med orter som liknar vår egen. Städer som expanderar och vill hitta hållbara lösningar för infrastrukturen och liknande. Vi tittar bland annat på om vi kan samarbeta med städer i Holland och Tyskland.

Utbytet med Aluksne och Kyrkslätt ska fortsätta.

– Vi var i Aluksne förra året. Där bedrivs ett imponerande arbete med ungdomar. Vi kan också lära av dem om hur pengar från EU-fonder kan användas för att bygga infrastruktur.

I Kyrkslätt talas både svenska och finska. Där vill Sundbyberg bland annat studera hur hemsidor och annan service byggs upp på två språk.

Fakta

Dagens två vänorter

Aluksne ligger på landsbygden i nordöstra Lettland. Här bor omkring 9 500 personer och trakten är känd för sina djupa skogar och många sjöar.

Kyrkslätt är en växande kommun med 37 000 invånare cirka två mil väster om Helsingfors. Cirka 18 procent av befolkningen är svenskspråkig.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

De röstade – men fler än tidigare är soffliggare i Sundbyberg

Nyheter Lägst deltagande i kommunvalet i Rissne och Hallonbergen: "Katastrof" Av de röstberättigade var det 75,7 procent som röstade i kommunalvalet i Sundbyberg. Det är ett tapp med nästan fem procentenheter jämfört med 2018. Lägst var deltagandet i Hallonbergen och Rissne.fredag 23/9 15:27

Fyrverkeri avfyrades mot polisbil vid Rissne IP

Nyheter "Vi hade gärna sett att fler vårdnadshavare besökt matchen" I fredags hölls det en fotbollsmatch mellan två gymnasieskolor på Rissne IP. Kommunen befarade stök, men ordningsstörningarna blev inte lika stora som under matchen på Sundbybergs IP den 2 september.måndag 19/9 16:15

Gåsmamma flög högst i snälltävling

Nyheter Hyllas för sin gässtfrihet: "Jätteroligt" Årets vänligaste sundbybergare bor i ... Solna. Anja Egertz Klein tog hand om de italienska tamgässen vid Lötsjön och kan nu stoltsera med ytterligare en fjäder i hatten.fredag 16/9 14:54