Så vitt kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S) vet har någon liknande satsning inte gjorts tidigare i Sundbyberg. Ett skäl till att det sker nu, säger han, är pandemin.

– Varför vi lägger ner så mycket tid och kraft på det här är för att ungdomar är en av de grupper som har drabbats väldigt hårt. Vi vill visa att vi tror på dem och att de måste få stora chanser att komma tillbaka.

Hur bedömer du att intresset från näringslivet är?

– Jag tror att intresset är stort för att hjälpa till, men fler företag behövs.

Som en morot står staden för halva lönekostnaden för de sommarjobbare som företagarna väljer att anställa.

https://www.mitti.se/nyheter/dags-for-unga-att-soka-sommarjobb/repvbp!46hSTPjyYvlDxCL9Tabk6w/

Och det finns flera som har att vinna på att näringslivet krokar arm med staden, enligt Peter Schilling. Förutom att det gör sig fint på ynglingens CV kan sommarjobb inom näringslivet också vara nyckeln till det ack så nödvändiga nätverkandet.

– Det är ovärderligt för näringslivet att se vad framtiden har att erbjuda. Men också att träffa andra vuxna man annars inte är van vid, och att få fler personer i sitt kontaktnät.

Eftertraktade

Sommarjobben pågår i mellan två och tre veckor och är vikta för ungdomar som går i dels nionde klass, dels första och andra året på gymnasiet. Tjänsterna är eftertraktade: inför årets säsong har 655 anmält sig.

Staden har i sin tur utökat antalet sommarjobb inom sin verksamhet. Ändå saknas i nuläget cirka 180 arbetsplatser. Det är emellertid ingen fara på taket, hävdar Schilling, oavsett hur mycket näringslivet engagerar sig.

– Vi kommer att fixa det i staden, men det är bättre att vi får den här blandningen.